Un soldat pe timp de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Sven Hassel a răspuns întrebărilor adresate de "Adevărul" Celebrul autor al romanelor cu Porta, Micuţul şi Legionarul are 91 de ani şi trăieşte la Barcelona. De ce nu

Scriitorul Sven Hassel a răspuns întrebărilor adresate de "Adevărul"

Celebrul autor al romanelor cu Porta, Micuţul şi Legionarul are 91 de ani şi trăieşte la Barcelona.

De ce nu aţi fost tentat niciodată să scrieţi despre perioada de după 1945, când aţi fost deţinut şi într-un lagăr?

Nu a fost vorba de lagăr, ci de o închisoare din Rusia, iar apoi de una daneză - şi am ajuns acolo pentru că făcusem parte din Wehrmacht. Îmi amintesc şi acum foamea, suferinţa şi tratamentul brutal la care am fost supuşi. Nu am scris niciodată despre experienţa mea de prizonier de război şi nici despre sfârşitul războiului la Berlin - acest lucru urma să fie subiectul celui de-al 15-lea roman al meu, numit "Minunata înfrângere". Motivul pentru care nu am scris până la urmă acest roman a fost unul evident: lipsa timpului şi povara anilor.

Aţi lucrat la un moment dat într-o fabrică de automobile. Nu prea există informaţii despre dumneavoastră din acea perioadă sau despre perioada în care aţi suferit de febră caucaziană...

În 1953, a fost publicată "Legiunea blestemaţilor" în Danemarca. Pe atunci eram şeful uzinei Mercedes Benz, în portul liber din Copenhaga. În "57, m-am îmbolnăvit şi am rămas aproape paralizat, deci incapabil să mai muncesc.

De aceea, Dorthe, soţia mea, mi-a sugerat să mai scriu o carte. Medicii din Danemarca nu au reuşit să mă vindece, dar cei de la Institutul de Boli Tropicale din Hamburg aveau ceva experienţă în boala mea. M-am dus la ei, dar nu prea aveam bani, aşa că nu am putut să-mi permit tratamentul. Acesta, în cele din urmă, a fost achitat de Primăria Hamburg, căreia îi voi fi pe veci recunoscător. Romanul "Gestapo" este dedicat oraşului Hamburg.

De ce aţi ales să locuiţi în Spania?

Am ales Spania pentru că îi citisem pe Hemingway şi pe Arturo Barea. Din descrierile lor m-am îndrăgostit de Spania şi de spanioli. Unele din cărţile mele au fost interzise, însă, de cenzura lui Franco. Locuiesc în Barcelona de 40 de ani şi nu regret nicio secundă.

După câte am înţeles, nazistul Julius Heide şi-a văzut visul cu ochii: a devenit ofiţer. Mai aveţi şi alte veşti despre camarazii dumneavoastră?

După război, Heide s-a alăturat Armatei Germaniei de Est şi a devenit maior. Am ţinut legătura cu el mult timp, la fel ca şi cu Legionarul şi cu Micuţul (Wolfgang Creutseldt), amândoi în Legiunea Străină. Ei au sfârşit într-un cămin de veterani. Toţi trei, de fapt, au murit cam de multicel.

Ce personaj din cărţile dumneavoastră vă este cel mai drag? Dar roman?

Bătrânul (Willie Beier) şi "Blindatele morţii".

Aventuri de lux

Editura Adevărul Holding va lansa la Târgul de Carte Bookfest operele complete ale lui Sven Hassel, James Clavell şi Theodor Constantin. Cele 14 romane ale lui Sven Hassel (printre care celebrele "Legiunea blestemaţilor, "Blindatele morţii", "Gestapo", "Monte Cassino" ş.a.) vor apărea în condiţii deosebite,
într-o ediţie de lux.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite