O săptămână cu surprize pentru cititori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai împreună cu “Adevărul” veţi putea cumpăra trei DVD-uri cu filme şi o carte de Nobel. DVD-ul cu “Premiera” se va distribui miercuri, iar joi, vor apărea „Cărţile junglei”. Vineri, poate fi cumpărat filmul „Pruncul, petrolul şi ardelenii”.

Miercuri, 17 decembrie, puteţi cumpăra DVD-ul cu filmul “Premiera”, împreună cu suplimentul literar şi ziarul „Adevărul”. “Piesa tratează despre rolul femeii în construirea fericirii (...) Un apel ca femeia să fie şi mamă, şi soţie, şi iubită, şi amantă”, îi explică unei jurnaliste de la „Flacăra” eroina care urmează să joace premiera spectacolului “Travesti”.

Femeia-şef ideală

Numai că Alexandra Dan (interpretată de actriţa Carmen Stănescu) e o femeie cu o viziune diferită de cea a personajului pe care îl joacă. E o actriţă muncitoare, o directoare de teatru cu multe abilităţi profesionale şi o colegă desăvârşită pentru subalterni: “Dimineaţa repet, după-masă conduc şi seara joc! Când să mai programaţi şedinţele? Niciodată!”, exclamă ea, indignată, când e anunţată să ia parte la o şedinţă chiar înaintea premierei.

Alexandra Dan e femeia-şef ideală. Îi lipseşte aroganţa (cu care e înzestrat din plin colegul său Titi Precup, interpretat de Toma Caragiu), se implică (scontând pe efecte pozitive) în vieţile angajaţilor şi le ridică moralul, se face plăcută jurnaliştilor, e diplomată când e vorba de scenarişti şi regizori, iar în privinţa cenzurii – pentru că pelicula conţine o secvenţă ironică vizavi de cenzura literară –, ştie să negocieze textul noului spectacol.

Din păcate, aceeaşi Alexandra Dan e o soţie dezastruoasă. Cel puţin în percepţia soţului, Mihai Dan, jucat de Radu Beligan, şi, probabil, în percepţia băiatului lor, un adolescent derutat şi revoltat, care scapă din mâinile părinţilor şi are un accident de maşină care îi pune viaţa în pericol.

“M-am însurat cu un robot!”, îi reproşează bărbatul indiferenţa faţă de problemele familiei. “Şi ce vrei, Mihai?” “Murături!”, răspunde acesta, proaspăt îndrăgostit (şi aflat în faza platonică) de o tânără actriţă, care şi-a ratat cariera din cauza a trei divorţuri. “Cearceafuri!”, mai pretinde el. “Albite, scobite, muiate din ajun! Poale-n brâu, asta vreau! Multe poale-n brâu!”, e una din replicile memorabile ale lui Radu Beligan dintr-un film a cărui premieră a avut loc în urmă cu 32 de ani.

Volumul lui kipling, „Cărţile junglei“

Joi, 18 decembrie, împreună cu ziarul „Adevărul” şi suplimentul de sănătate, se va distribui opera lui Rudyard Kipling, „Cărţile junglei”, la un preţ de 9,99 lei. Kipling este primul laureat Nobel pentru literatură dintre scriitorii de limbă engleză.

Deşi s-a născut la Bombay, India (1865 – 1936), Rudyard a urmat şcoala în Anglia, la United Services College, Bideford. În 1882 s-a întors în locurile natale, unde şi-a început cariera de jurnalist. S-a remarcat de tânăr ca scriitor, iar în 1907 a primit preţioasa distincţie.

A publicat şi versuri, şi proză. La vârsta de numai 22 de ani era cunoscut ca autor de scurte povestiri. A fost pasionat de călătorii, astfel că, parcurgând toată America şi ajungând într-un final la Elmira, New York, l-a întâlnit pe scriitorul Mark Twain. „Cartea junglei” a publicat-o în 1894, iar urmarea, „A doua carte a junglei”, în 1895.

„Pruncul, petrolul şi ardelenii”

Vineri, 19 decembrie, e din nou rândul filmelor româneşti. „Pruncul, petrolul şi ardelenii” e poate cea mai vizionară dintre peliculele din Colecţia „Ardelenilor”. Românii ştiau să facă bani în America chiar şi pe la 1880. Şi dacă erau mai mulţi, cu atât mai bine. Iar dacă erau şi de la Poplaca, şi mai bine: aveau simţul supravieţuirii dezvoltat.

Aşa se întâmplă şi cu eroii noştri. Îşi croiesc un drum, se fac respectaţi, îşi înalţă case şi fac plozi. O viziune comică şi pozitivă şi, cu puţin efort, chiar aplicabilă asupra mentalităţii româneşti. Sau, mai bine-zis, a mentalităţii poplăcarilor din secolul al XIX-lea. 

„Nea Nicu” şi „Leana lui Briceag”

Duminică, 21 decembrie, biografia lui Nicolae Ceauşescu, alături de cea a Ioanei D’Arc sunt disponibile pe DVD-ul din colecţia „Personalităţi care au marcat istoria lumii”, distribuit cu ziarul “Adevărul” şi revista „Adevărul magazin de duminică”, la preţul de
6,99 lei.

Apetitul pentru putere al lui Nicolae Ceauşescu era previzibil încă dinainte de preluarea conducerii statului. Un rol extrem de important în evoluţia şi în deciziile pe care cel poreclit de popor „Nea Nicu” le adopta l-a avut Elena Ceauşescu, poreclită în tinereţe „Leana lui Briceag”.

Din cauza acesteia, în ultimii ani de viaţă Gheorghiu-Dej şi familia acestuia nu îl mai agreau pe Ceauşescu. Aviditatea lui Ceauşescu pentru putere a fost un semnal de alarmă pentru Dej, care se pare că nu-l dorea ca succesor tocmai din această cauză.

Cornel Burtică povesteaîntr-un volum semnat de Lavinia Betea că, în 1963, l-a însoţit pe Ceauşescu într-o vizită particulară la Paris, unde acesta voia să o întâlnească pe una din fiicele lui Dej, Lica Gheorghiu. Aceasta a anunţat însă că nu doreşte să-l primească pe Ceauşescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite