De ce s-a supărat Freud pe Jung?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul american Jed Rubenfeld dă o lecţie de succes de casă cu romanul "Interpretarea crimei", care speculează celebritatea geniilor psihanalizei, Sigmund Freud şi Carl Jung. Apărut în

Scriitorul american Jed Rubenfeld dă o lecţie de succes de casă cu romanul "Interpretarea crimei", care speculează celebritatea geniilor psihanalizei, Sigmund Freud şi Carl Jung. Apărut în colecţia "Thriller & Mystery" la editura Humanitas Fiction, volumul încearcă să elucideze un mister, adâncind un altul.

Povestea porneşte de la un fapt real. În vara anului 1909, Sigmund Freud, însoţit de discipolul şi ulterior rivalul său, Carl Jung, face prima şi ultima sa vizită în Statele Unite. Se întoarce din călătorie traumatizat, deşi toată lumea se aştepta să fie flatat de distincţiile primite. Psihanalistul a fost însă şocat şi i-a numit apoi pe americani "sălbatici". Într-o seară de august, Freud ajunge la New York. Într-un apartament de lux este găsit cadavrul unei femei cu conexiuni în înalta societate.

A doua zi, o tânără de familie bună scapă din mâinile criminalului, dar îşi pierde memoria şi vocea. Doctorul Stratham Younger îl atrage pe Freud în anchetă, dar se simte el însuşi captiv în mijlocul misterului, dar şi în conflictul dintre Freud şi Jung. Incitant este un fragment de roman, din capitolul 19, în care cei doi titani ai psihanalizei pun în discuţie fundamentele acestei ştiinţe şi sfârşesc prin a se certa definitiv.

Colecţia "Thriller & Mystery" a împlinit un an şi 16 titluri publicate, cele mai recente fiind "Oamenii de paie" de Michael Marshall şi "Anotimpul morţilor" de David Hewson. Alături de "Interpretarea crimei", la Târgul de carte Gaudeamus, Humanitas Fiction va lansa vineri, de la ora 17.00 şi alte două titluri incitante: "Prizonierul din Guantanamo" de Dan Fesperman şi "Secretul lui Iosif" de Michael Byrnes. Vor participa psihanalistul Vera Şandor, jurnalistul Adelin Petrişor, Emil Bărbulescu (coordonatorul colecţiei) şi Denisa Comănescu, directorul editurii. (Dan Boicea)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite