Un român conduce Uniunea Teatrelor din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Alexandru Darie a fost ales preşedinte al asociaţiei culturale pentru doi ani Alexandru Darie este primul preşedinte român al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE). Neremunerat,

Regizorul Alexandru Darie a fost ales preşedinte al asociaţiei culturale pentru doi ani

Alexandru Darie este primul preşedinte român al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE). Neremunerat, dar entuziast. Directorul Teatrului Bulandra vrea să scoată teatrul românesc în lume. Cu tot cu spectacole, actori şi idei.

Regizorul Alexandru Darie a fost ales în unanimitate preşedinte pentru doi ani, cu 16 voturi din 22. Are posibilitatea de a-şi prelungi contractul cu încă doi ani. Pentru prima dată în 15 ani, de când Teatrul "Bulandra" este membru UTE, nu mai suntem simpli pioni, ci avem o piesă grea pe tabla de şah a teatrului european. Alexandru Darie are ambiţii mari: să tragă după el cele mai bune proiecte ale scenei româneşti. În 2008, noul preşedinte vrea să aducă în România Festivalul UTE, o puternică manifestare în care sunt incluse cele mai bune spectacole europene. El provoacă directorii instituţiilor de spectacol din România să vină cu proiecte care pot scoate din umbră teatrul românesc, producţii care să fie jucate la marile festivaluri europene, în colaborare cu UTE. Alexandru Darie nu este singurul român din organizaţie, Silviu Purcărete şi Tompa Gábor fiind membri simpli.

Mari regizori străini, în România

"Din această poziţie, îmi va fi mult mai uşor să conving mari regizori ai UTE să monteze la Teatrul Bulandra", spune Alexandru Darie. Instituţia bucureşteană pe care o conduce nu
şi-a permis să plătească până acum onorariile unor regizori importanţi, dar noul preşedinte speră să găsească suport la autorităţile române. Intenţia acestuia este curajoasă, mai ales că onorariul unui regizor străin poate ajunge de la 10.000 la 100.000 de euro pentru un singur spectacol.

Darie nu renunţă la Bulandra

Regizorul nu-şi va schimba domiciliul la Paris, unde se află sediul UTE, ci va conduce de la Bucureşti puternica organizaţie. El vrea să monteze trei spectacole la Bulandra, până la sfârşitul anului, păstrând intactă actuala trupă a teatrului, independent de modificările legislative care ar putea apărea în domeniu.

Pe cine conduce românul?

Noul consiliu al UTE este alcătuit din Alexandru Darie şi alţi trei importanţi oameni de teatru: Declan Donnellan - regizor, directorul Companiei britanice "Cheek by Jowl", Staffan Valdemar Holm, regizor şi director al "Dramaten" din Stockholm (vicepreşedinte UTE) şi Walter Le Moli, regizor şi director al Fondazione Teatro Stabile din Torino. Din UTE - asociaţie fondată în martie 1990, la iniţiativa regizorului italian Giorgio Strehler - fac parte 19 teatre, care îşi propun să realizeze acţiuni culturale comune. Pe lista de aşteptare pentru accesul în organizaţie se mai află teatre din Tel Aviv, Belgrad sau Comedia Franceză.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite