VIDEO Antisemism la Oscar: regizorul peliculei israeliene "Ajami" refuză să reprezinte acest stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre regizorii peliculei "Ajami", arabul Scandar Copti a stârnit un val de protest în Israel când a declarat că nu va reprezenta Israelul la ceremonia de acordare a Oscarului, unde filmul este nominalizat la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină",  informează AFP.

"Nu fac parte din echipa israeliană şi nu reprezint Israelul. Nu pot reprezenta o ţară care nu mă reprezintă", a declarat cineastul pentru televiziunea israeliană.

Pelicula "Ajami" a fost realizată în colaborare cu realizatorul evreu Yaron Shani.

Regizorul Scandar Copti este membru al comunităţii arabe israeliene care numără 1,5 milioane de descendenţi ai palestinienilor rămaşi în ţară după crearea statului evreu în 1948. Legea prevedee drepturi egale pentru evrei şi arabi, însă unii reprezentanţi ai celor din urmă reproşează autorităţilor israeliene că le discriminează comunitatea.

Pelicula realizată de Scandar Copti şi Scandar Copti povesteşte viaţa de zi cu zi a arabilor şi evreilor din Jaffa, oraş aflat la sud de Tel-Aviv, divizaţi de loialităţi, clanuri religioase sau etnice, aruncaţi de soartă în violenta lume interlopă locală.

Autorităţile israeliene au ţinut să-i amintească acestuia că îşi datorează prezenţa la Oscaruri tocmai findurilor publice acordate de statul pe care îl reneagă. "Fără ajutorul financiar al Israel-lui, Copti nu ar fi ajuns duminică seara pe covorul roşu", a spus ministrul Culturii, Limor Livnat.

Declaraţiile lui Scandar Compti nu fac altceva decât să aprindă "flăcările pe rugul antisemit", a declarat şi cineastul israelian Uri Barabash, membru al Academiei israeliene de cinematografie şi fost candidat la Oscar în 1984.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite