E nuntă şi e mută!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula "Nuntă mută" va fi gata în luna martie. Filmările au durat mai bine de o lună, o muncă extrem de concentrată, spune Horaţiu Mălăele, la debutul său în regia de film. Cei care

Pelicula "Nuntă mută" va fi gata în luna martie. Filmările au durat mai bine de o lună, o muncă extrem de concentrată, spune Horaţiu Mălăele, la debutul său în regia de film.

Cei care îl cunosc n-au de ce să se mire. E scriitor, actor de film şi de teatru, grafician, regizor de teatru şi, de ceva timp, regizor de film. Toate modurile artei îi atrag şi îl inspiră.

Dacă nu le practică, vorbeşte despre ele cu pasiunea unui practicant. A face regia unui film i s-a părut o provocare. A tatonat mult terenul până să intre în pâine. Dar, oricât de documentat ai fi, mărturiseşte artistul, până la urmă, tot te împotmoleşti undeva.

Nu a fost chiar împotmolire, a avut noroc de actori mari care au acceptat să joace "aproape gratis". Filmul a avut un buget de 1,5 milioane de euro, dar în străinătate ar fi putut avea de zece ori mai mult, asta cu modestie. Supărările au fost, aşadar, legate de partea financiară, dar şi de "mentalitatea şi opacitatea unor oameni care au făcut nişte filme şi nu pot să meargă mai departe".

"Tot animalul ăsta imens care se numeşte producţie de film, povesteşte Mălăele, percutează greu la idei noi, trebuie să-l convingi. Sincretismul este mult mai vast decât ceea ce se întâmplă în teatru. Ai de a face cu montaj, cu efecte speciale, cu sonorităţi... Această muncă de a-i aduce la propriul tău film este foarte grea".


Victor Rebengiuc şi George Mihăiţă, în distribuţie


Din distribuţie fac parte actori mari ca Victor Rebengiuc şi George Mihăiţă. "Domnul Gigi Dinică - dumnealui mi-e şi prieten - n-a putut participa la filmări, fiindcă a avut o colaborare în altă parte, dar mi-ar fi plăcut să facă parte din distribuţie", mărturiseşte proaspătul regizor de film pe un ton de uşor reproş.


La 55 de ani, Horaţiu Mălăele face parte şi el din "generaţia de aur" a actorilor, cum însuşi o numeşte. Nu-i place să vorbească direct despre sine, o face prin trimiteri, exemplificări, anecdote. "Un artist trebuie să-şi facă treaba", declară el, adică să fie artist adevărat. Dar el, el ce e? Nu poate vorbi despre ce e, dar poate vorbi despre ceea ce face. Uite, azi o piesă la Bulandra, mâine - la Comedie, azi regizor, mâine actor, plus o expoziţie de grafică în proiect. Şi atenţie! Nu e caricaturist, e grafician. Şi nu e oltean, e gorjean. Ceea ce e altceva, altceva, vorba poetului…


L-am întrebat de ce a dat numele filmului său "Nuntă mută". S-a gândit ceva şi mi-a răspuns fără să ezite: "Pentru că e vorba de o nuntă şi pentru că e vorba de o nuntă mută". Simplu.

Citiţi în "Adevărul literar şi artistic" de mâine un interviu cu mărturii inedite ale artistului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite