Nu m-am injosit niciodata sa ascult o melodie si sa fac o alta dupa ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- sustine Marius Moga

Marius Moga este un nume deja cunoscut in peisajul muzical romanesc, de unii admirat si iubit, de altii invidiat. Cert este ca, tanarul Moga s-a afirmat destul de repede, iar melodiile compuse de el pentru Akcent, Simplu sau Sistem (lista nu se opreste aici) au urcat rapid in topurile romanesti si nu numai. Din toamna anului trecut, Marius Moga este implicat in proiectul Morandi, care a inceput mai mult ca o joaca, transformandu-se ulterior in ceva foarte serios. Albumul "Reverse" a prins imediat la public, iar melodia "Beijo" a facut furori prin discoteci, avand toate sansele sa ajunga hitul verii 2005.
- Cand compui o piesa te gandesti ca ar putea deveni hit?
- Eu compun oricum foarte multe piese in fiecare zi, de fapt sunt idei, am vreo 300-400 de astfel de idei in calculator, ratacite, pe care nu le-am scos niciodata. Melodiile pe care le consider fara potential le las acolo si nu prea mai revin la ele.
- Este greu sa compui o piesa originala?
- Nu mi se pare greu. M-am obisnuit. O fac pur si simplu. Orice domeniu care implica procesul de creativitate da nastere la niste idei si ofera o anumita imagine. E ca atunci cand scrii poezii, nuvele sau pictezi. Doar ca la pictura este un spectru mai larg. Poti sa expui si sa pictezi tot ceea ce iti trece prin cap. In muzica exista niste limite: publicul prefera un anumit gen de piese, care sa poata fi fredonate, care sa fie melodioase, pentru ca, de aici, pleaca totusi o melodie si ma gandesc mereu la ceea ce vrea publicul.
- A existat vreodata riscul sa te repeti sau sa fii in pana de inspiratie si sa copiezi o piesa?
- Nu. Problema sta in felul urmator: automat ascult foarte multa muzica si, niciodata, si asta o spun cu mana pe inima, nu m-am injosit, atunci cand nu am avut inspiratie, sa ascult o melodie si sa fac o alta dupa ea. De altfel, in muzica s-au facut de toate, incepand de la Beatles, de la ideea de armonie si configuratie si pana acum. Este normal ca, din cand in cand, ritmurile sa semene intre ele. Este normal sa existe coincidente. De exemplu, o piesa compusa de mine in urma cu doi ani am auzit-o in Germania acum trei-patru luni, iar refrenul lor este identic cu al meu in proportie de 80-90 %. Ei o canta in germana, iar noi in romaneste. Ce poti sa le faci? Nu ai de unde sa stii daca nu este o simpla coincidenta.
- Ce le spui invidiosilor care te acuza de plagiat?
- Pai, celor care ma acuza oficial de plagiat le sugerez sa-si pregateasca bine acuzatiile, iar daca nimic nu este dovedit, adica patru masuri copiate sau sapte note copiate una dupa cealalta, inseamna ca nu exista nimic. Daca vorbim de asemanari, asta este altceva. Daca sunt compozitori, atunci sa compuna, daca nu, sa faca altceva. E normal sa fii criticat. Intotdeauna se va intampla ca o piesa sa semene una cu cealalta. Ideea este ca, daca nu te uraste nimeni, inseamna ca nu deranjezi, iar daca nu deranjezi, inseamna ca nu esti important.
- Ai compus pentru mai multi artisti: Paula Seling, Akcent, Simplu, Andreea Balan si altii. Ai refuzat pe cineva?
- Da. Profesional vorbind, poate nu m-a interesat persoana respectiva sau poate nu am avut chef. Exista artisti pentru care as putea spune ca parca nu iti vine sa lucrezi.
- Care este secretul succesului tau?
- Multa munca. Chiar daca te nasti cu talent, degeaba il ai daca nu muncesti.
- La ce lucrezi in prezent?
- Peste vreo doua saptamani plec in State si pana atunci trebuie sa termin albumul Andei Adam si o piesa pentru Delia si nu am timp deloc. In ceea ce priveste proiectul Morandi, in toamna probabil vom lansa un nou album. Ne-am gandit sa fie un dublu album: doua CD-uri si doua casete, unul cu muzica de club-dance, iar celalalt de ascultat, cu instrumentala. In SUA am de terminat cateva piese incepute cu ceva vreme in urma si de semnat niste contracte.
- Cum este Marius Moga-omul?
- Nu prea am timp de distractie. Stau mai mult timp in studio. Pentru mine muzica este un hobby, iar faptul ca s-a transformat si in afacere este bine. Imi ocup tot timpul cu idei constructive si ma gandesc la tot felul de proiecte.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite