FOTOGALERIE Turism rural în Alpii austrieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O puzderie de lacuri răsare dintre piscuri, iar pădurile sunt de o frumuseţe incredibilă
O puzderie de lacuri răsare dintre piscuri, iar pădurile sunt de o frumuseţe incredibilă

În cultura cotidiană a Apusului, viaţa la ţară e asociată liniştii, destresării, traiului sănătos, ecologic, în armonie cu natura. Diferenţe între oraş şi sat nu există sub raportul condiţiilor de viaţă, aşa că vecinătăţile metropolelor abundă în localităţi rurale unde seara, după o zi obositoare de serviciu, lumea se refugiază.

Recunosc, am avut dintotdeauna şi am un respect deosebit faţă de rigoarea germană. Unii îi spun rigiditate, dar mie mi se pare consecvenţă, respectarea promisiunilor, organizare, coerenţă. Sunt lucruri constatabile cu ochiul liber, chiar şi atunci când doar traversezi Austria ori Germania. Iar când mai ai şi ocazia să zăboveşti o vreme pe acolo, întâlneşti la tot pasul exemple care confirmă verticalitatea saxonă.

St. Wolfgang e o mică localitate în Alpii austrieci, regiunea Salzammergut, nu departe de Salzburg, cu un peisaj ce aminteşte într-un fel de Bicazul nostru. O puzderie de lacuri răsare dintre piscuri, iar pădurile sunt de o frumuseţe incredibilă. Din păcate pentru noi, asemănările se opresc la cadrul natural. Pe lângă peisajele minunate, fotoshopate parcă, dar reale, curăţenia impecabilă - întinderile de apă au o culoare verde-albăstrui care permite, aproape de maluri, să vezi peştii cu ochiul liber - , austriecii ştiu cum să atragă turiştii şi să le ofere ospitalitate. Adică să îi facă să se simtă bine, să revină şi să recomande împrejurimile şi altora.

Cum poţi să îţi petreci timpul în zona rurală a lacului Wolfgang din Alpii austrieci? Cum doreşti. Poţi face o croazieră cu minivaporaşele pe lac: o flotilă retro, purtând nume sonore gen „Kaiser Franz Josef I" (cu cei 33 de metri lungime, era la data lansării în apă, în 1873, o minune a ambarcaţiunilor), „Kaiserin Elisabet"- adică celebra Sisi (în funcţiune din 1888),  „Wolfgang Amadeus", căci mama celebrului muzician s-a născut în zonă, la St. Gilgen.

Întregul perimetru, şi înţeleg prin asta inclusiv Salzburgul, e dominat de efigia compozitorului, ale cărui nume şi chip apar peste tot, de la străzi  la bomboane de ciocolată. Pe flotila asta desprinsă din istoria tehnicii navale se organizează nunţi ori alte evenimente familiale speciale, concerte vocale, seri de spus poveşti cu prinţi şi prinţese, Sisi în primul rând.

Nenumărate lacuri albastre brăzdează munţii



Dacă eşti pasionat, poţi pescui, însă numai după ce obţii permisul adecvat, eliberarea lui făcându-se după susţinerea unui examen, ca la permisul auto, iar testul e pe bune. La fel de bine poţi escalada munţii ori poţi face plimbări prin apropiere. În zona aceasta rurală, la St. Gilgen, există un parc de distracţii cu dinozauri, spaţiu în care, cu ajutorul imaginaţiei, te poţi transpune în preistorie. Amatorii de inginerie pot vizita Muzeul Vehiculelor şi al Tehnicii Aeronautice, cu automobile de epocă, avioane, tehnică militară, locomotive, biciclete, tractoare etc.

Ori, best of, după gustul meu, poţi urca din St. Wolfgang până la cota 1783, pe muntele Schafberg, cu zug-ul, trenuleţul montan,  SchafbergBahn. În funcţiune din 1893, această relicvă a epocii motoarelor cu aburi suie tenace, constant, fără poticneli, preţ de 45 de minute până în vîrful muntelui, de unde ai o perspectivă de 360 de grade asupra Alpilor. Locomotivele şi vagoanele, conservate impecabil, sunt printre cele mai vechi din lume.

Istoricii spun că şi Franz Josef I urca cu acest trenuleţ. Traseul măsoară aproximativ 6 kilometri, panta maximă fiind de 26 de grade. Privitul pe geam dezvăluie peisaje ce îţi taie respiraţia: chei, tunele, păduri, lacuri. Ajuns în vîrf, poţi face mici incursiuni ori te poţi odihni la hanul postat strategic pe marginea unui pisc, unde meniul cuprinde specialităţi austriece - şniţel vienez, ştrudel, bere, dar şi pizza, pe care le poţi savura în intervalul orar pe care îl ai la dispoziţie până la trenul de coborâre. Precizie saxonă!

În Alpii austrieci  cu Oltiţa Cîntec

Oltiţa Cîntec este critic de teatru, doctor în teatrologie, autoare a şapte cărţi despre teatru, a sute de studii, articole, cronici publicate în volume colective şi reviste de specialitate. Membră a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - Secţia Română, al cărei secretar general este, a Uniunii Scriitorilor, a fost pasionată dintotdeauna de lectură şi de călătorii ca modalităţi de cunoaştere directă a amprentei culturale. Bursele şi excursiile de studii au purtat-o până acum prin mai multe locuri ale lumii (Franţa, SUA, Italia, Germania, Turcia, Danemarca, Malta), pe care le-a văzut ca pe un spectacol.

Nu rataţi!

Nenumărate lacuri  albastre brăzdează munţii
Oltiţa  Cîntec


- Călătoria cu SchafbergBahn, trenuleţul cu aburi, care urcă zilnic, până pe 26 octombrie, începând cu ora 9 şi 15 minute. Peisajele sunt şi mai frumoase toamna, deşi la cota 1780 e cam răcoare. La hanul din vârf, Schafberg, puteţi înnopta în cel mai vechi hotel montan (1862) şi vă puteţi înfrupta dintr-o friptură de porc uriaşă, aşezată pe varză.

- Oktoberfest (1-14 octombrie) pe lacul Wolfgangsee înseamnă croaziere pe ambarcaţiuni de epocă, asezonate cu pretzel şi bere din belşug. Unele seri sunt consacrate muzicii, cu spectacole instrumentale ori vocale susţinute de solişti de operă şi operetă, cu valsuri şi muzică tiroleză în repertoriu, ori cu cafe-concert pentru amatorii de modernitate. În perioada sărbătorilor de iarnă, dacă lacul nu îngheaţă, petrecerile de Crăciun şi de Revelion se mută pe „Kaiser Franz Josef I", „Kaiserin Elisabet" ori „Wolfgang Amadeus", specificul culinar al locului fiind respectat cu stricteţe.

- Casa Mozart la St Gilgen e imobilul în care s-a născut mama lui Wolfgang Amadeus, Anna Maria Walburga Pertl. Poţi afla istoria familiei în tururi ghidate în sistem multimediashow în germană, engleză, italiană şi japoneză. Deşi muzicianul nu a trecut niciodată pe aici, locul e strâns legat de numele său, iar localnicii ţin să amintească asta cu orice prilej׃ bunicul său a lucrat aici, masa sa a văzut lumina zilei la St Gilgen, iar sora lui a locuit împreună cu soţul tot acolo. Cei care doresc o imagine completă asupra biografiei compozitorului, se pot deplasa la Salzburg, doar la 30 km pe autostradă, la cele două locaţii memoriale consacrate lui Wolfgang Amadeus׃ casa unde s-a născut şi casa unde a locuit.

- Almabtrieb e programat în primele zile ale lui octombrie, în St Wolfgang. E un fel de „ziua recunoştinţei" fermierilor care îşi coboară turmele de vaci de pe munte şi le pregătesc de iernat. Cornutele sunt gătite cu tot felul de obiecte decorative, arată mai ceva decât „văcuţa mov", se fac focuri de tabără, se prepară şi se consumă specialităţi locale, într-o autentică serbare câmpenească cu concerte, jocuri şi sporturi pentru cei tineri, dans în costume populare.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite