Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţin după mijlocul secolului al XIX-lea, pe Podul Mogoşoaei (actuala calea Victoriei), cam pe unde se află acum Palatul Telefoanelor, se ridica una dintre cele mai importante case boiereşti din

Puţin după mijlocul secolului al XIX-lea, pe Podul Mogoşoaei (actuala calea Victoriei), cam pe unde se află acum Palatul Telefoanelor, se ridica una dintre cele mai importante case boiereşti din Bucureşi, cea a Oteteleşenilor.

Gloria ei apune odată cu moartea Elenei Oteteleşanu, în 1888. Un an mai târziu, casa devine sediul Cercului Regal, care va funcţiona aici până în 1895. Mihai Stere deschide atunci Terasa Oteteleşanu, cu restaurant, hotel şi berărie. Vara, terasa era locul de întâlnire a lumii artistice a capitalei.

Îndelungile dispute literare şi estetice i-au atras numele de Academia Terasa, pe care ne-o păstrează, împreună cu câţiva dintre obişnuiţii ei, o pictură a lui Camil Ressu. Aflată lângă vechiul Teatru Naţional, era şi locul de întâlnire, după spectacol, al actorilor şi al cronicarilor dramatici.

Figuri pitoreşti ale vremii, ca Minulescu, Grigore Ventura, redactorul de la “Timpul”, sau cronicarul monden Claymoor erau nelipsite. Şi tot aici, în 1928, s-a cântat pentru prima dată jazz în Bucureşti. Pe locul pe care, în fotografie, domnii îşi citesc jurnalul, iarna se amenaja un patinoar pentru “lumea bună”.

Terasa Oteteleşanu  a dispărut în 1930, odată cu înfiinţarea Societăţii Române de Telefoane.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite