Strada felinarelor roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Canalul prostituatelor” este deschisă la National Gallery din Londra. O instalaţie a artistului american Ed Kienholz (1927-1994) şi a soţiei sale, Nancy, evocă vestitul cartier al bordelurilor din Amsterdam.

Cele mai recente opere din colecţia celebrei National Gallery datează de la 1900. „Pentru tânăra generaţie, consideră Colin Wig-gins, curatorul expoziţiei, ea poate părea îndepărtată în timp şi inaccesibilă". Din acest motiv, s-a hotărât realizarea unor expoziţii temporare cu lucrări contemporane care să poată fi relaţionate cu operele clasice.

„Canalul prostituatelor" este o instalaţie realizată de cunoscutul artist american, pionier al artei „funk" din 1950 şi 1960, de-a lungul mai multor ani. Începută în atelierul său din Berlin, lucrarea este o asamblare de obiecte din viaţa cotidiană, pe tema prostituţiei.

Femei-manechin

O sală de la National Gallery, „Sunley Room", a fost transformată, prin instalaţia lui Kienholz, într-o stradă din Amsterdam. Artistul a reconstituit faţadele bordelurilor, cu ferestrele în care se expun prostituatele, cu intrările care, aşa cum afirma un critic, „sunt visul oricărui bărbat din lume".

La scară mare, decorul este completat cu pereţii din cărămidă şi manechine pictate în culori stridente. Pe baza fotografiilor, interiorul camerelor a fost reconstituit cu meticulozitate. Pot fi văzute veşminte, cele mai multe de interior, reviste, scaune delabrate, vaze cu flori de plastic, chiar un căţel în coşul lui.

Decorul ieftin, cu tapetul imitând blana de leopard şi printuri erotice, accentuează ideea de degradare umană. Manechinele, pe jumătate dezbrăcate, au figurile încadrate de o ramă, iar bustul, uneori, este prins într-un fel de cutie transparentă. Prezenţa lor imaginează un fel de scenă de teatru, cu implicaţii sociale foarte vizibile. Ideea prezentării fragmentate a corpurilor feminine o implică pe aceea a comerţului sexual.

„Portretul unei profesii"

Curatorul expoziţiei a ales instalaţia soţilor Kienholz pentru legăturile existente între tema ei şi subiectele unor opere create de-a lungul istoriei artei. La National Gallery, ea este expusă în continuarea picturilor olandeze de secol XVII, semnate de Vermeer, Jann Steen sau Pieter de Hooch. E drept, pentru privitorul zilelor noastre, acţiunea acelor tablouri nu este evidentă întotdeauna din primul moment.

Dar ce altceva decât o scenă de bordel sunt „Musical Party" de De Hooch sau „Interior de han" de Jan Steen, figurând plata unei prostituate. Alteori, asemănările vin din poza modelelor, ca în cazul comparării „Tinerei la virginal" a lui Vermeer van Delft cu femeia aşezată lângă telefon, privind către vizitator, din instalaţia soţilor Kienholz.

Ideea acestei expoziţii temporare a fost iniţial destul de controversată, iar decizia de a fi organizată s-a lăsat aşteptată ceva timp. Includerea ei într-o suită de creaţii pe aceeaşi temă, din momente diferite ale istoriei artei şi, în special, prin comparaţia cu arta olandeză a secolului al XVII-lea s-a bazat pe existenţa „aceleiaşi fascinaţii de a privi în spaţiile de dincolo de uşile întredeschise" şi pe legătura puternică cu voyeurismul maeştrilor din Ţările de Jos. 

Există şi o diferenţă între „Canalul prostituatelor" şi modul de prezentare a temei la alţi artişti, datorată, după toate probabilităţile, implicării unei femei în realizarea instalaţiei.

Există două moduri de a picta prostituatele şi curtezanele: ca obiect al fanteziilor sexuale, aşa cum a făcut-o Tizian, de exemplu, sau ca ţintă a dezgustului, ca la Degas. De această dată, plimbarea prin instalaţia de la National Gallery denotă o anumită simpatie pentru protagoniste, privite ca fiinţe umane, aşa cum se poate întâlni la Toulouse-Lautrec. Instalaţia lui Kienholz este, după expresia lui Nancy Kienholz, „un fel de portret al unei profesii, cea mai veche din lume, şi pe care nicio lege nu o poate înfrânge".

Info

Expoziţie: „The Hoerengracht"

Unde: National Gallery, Londra

Când: până la 21 februarie 2010

Program: zilnic, între orele 10.00 - 18.00

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite