Portul în care bărcile ancorează de mii de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitală a insulei Thassos, portul Limenas este o combinaţie perfect echilibrată între vechi şi nou. Aşezarea este atestată arheologic încă din Neolitic, dar cele mai bune dovezi ale excelentei relaţii dintre thassieni şi Marea Egee sunt datate în anii 3.500 - 2.600 înainte de Hristos.

Portul propriu-zis se întinde în valea dintre câteva dealuri, ale căror culmi coboară lin în mare. Apropierea faţă de ţărmul continentului (din Limenas până la Keramoti sunt doar 7 km pe apă) a făcut din acest port un centru important încă din Antichitate.

Peisajul este uluitor, apele calme şi clare ale Mării Egee întregind peisajul montan din jurul oraşului.

Poate cel mai important reper arheologic este Acropole, o replică mai mică a celebrului teatru antic atenian, ce pare că “păzeşte” oraşul de la înălţimea unui vârf de deal. Spre Acropole ajungi urcând lejer câteva scări. Din loc în loc, pe drum găseşti alte vestigii care completează centrul cultural al vechiului oraş-port: Templul Dyionision, Sanctuarul lui Apollo, Arcul de la Carcalla  şi Odeionul, o piaţă publică unde se ţineau discursuri.

La capătul oraşului, dincolo de portul vechi, este cel de-al doilea drum spre Acropole. De data aceasta e vorba de un drum uşor abrupt, asemănător cu cele de munte, dar recomandat celor cu o condiţie fizică bunicică, pentru privelişte. De la taverna care are vedere spre ambele părţi ale colţului de insulă, pe lângă mica bisericuţă pictată în alb-albastru, cărarea urmăreşte panta dealului, urcând uşor. Peisajul însă merită efortul, pentru că pe această parte a insulei dealul acoperit de pini pare că se prăbuşeşte în mare.

Un melanj de vechi şi nou

Cetatea veche n-o poţi rata. Asta pentru că, între zecile de hoteluri construite odată cu explozia turistică pe care o cunoaşte zona, aproape la fiecare 20 de metri găseşti câte o coloană împrejmuită şi semnalată cu o plăcuţă explicativă. Portul vechi funcţionează şi acum.

Aici ancorează majoritatea bărcilor pescăreşti, dar şi zecile de vase mici care fac turul turistic al insulei. Pentru a face faţă afluxului de turişti, autorităţile din Limenas au mai construit un port chiar lângă cel vechi, care este folosit de feriboturi (care ancorează câte unul la fiecare jumătate de oră) şi de ambarcaţiunile mari de agrement.

Chiar lângă portul vechi şi vizavi de Muzeul din Limenas, se găseşte piaţa antică. Clădirile vechi şi relicvele de aici au fost descoperite în timpul unei expediţii arheologice din anul 1911. Muzeul a realizat un film documentar despre această expediţie arheologică a Şcolii Franceze, pe care-l puteţi urmări în schimbul unui bilet de 2 euro. În acelaşi preţ este inclusă şi vizitarea expoziţiei de fotografii realizate în aceeaşi perioadă şi a muzeului în întregime.

O mare parte din vestigiile arheologice găsite în 1911 au apărut, de-a lungul anilor, prin diverse colecţii private, pentru că au fost sustrase de pe insulă în timpul Primului Război Mondial. Dar grecii au reuşit să recupereze o mare parte din ele şi acestea sunt astăzi adăpostite de Muzeu.

Ca nu cumva să ratezi monumentele, aproape la fiecare colţ de străduţă e câte un indicator care îţi arată exact în ce direcţie să o iei ca să ajungi într-unul din punctele dorite. În plus, fiecare dintre aceste obiective este înconjurat de un gard, are la intrare un panou cu o schemă şi explicaţii detaliate asupra a ceea ce vezi. În afară de muzeu, toate celelalte obiective le vizitezi gratis.

La cumpărături printre ruine

Portul nou s-a dezvoltat uluitor în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, fără însă a deveni un oraş aglomerat. Frumoasele străduţe în pantă, majoritatea fiind scări săpate în stânca dealului, şerpuiesc uşor parcă ocolind vilele şi hotelurile ce nu se ridică mai mult de patru etaje.

Fiecare curte aduce cu o minigrădină botanică: cactuşi de tot felul, leandri albi, roz şi roşu-sângeriu, tufe de trandafiri care-ţi trec de cap şi pomi fructiferi precum măslini, vişini sau cireşi. Străduţele duc majoritatea spre faleză, aşa că nu ai cum să te rătăceşti. Paralel cu faleza este strada de shopping, care se întinde pe jumătate din oraş şi care nu se opreşte decât din loc în loc, pentru a lăsa la vedere câte o coloană din marmură albă sau un zid al unei case ce-a fost locuită acum mii de ani.

Pe artera de cumpărături găseşti de toate: de la bidoanele cu ulei de măsline, obligatoriu “Extra Virgin”, borcanele cu miere de pin - unul dintre produsele tradiţionale ale insulei-, cutiile cu dulciuri “specialitate de Thassos”, până la suveniruri. Şi în materie de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii oferta este completă: de la chilipiruri pe care le foloseşti doar o vară până la bijuterii şi haine de firmă cu pretenţii.

La Limenas, cu Dana Lascu

image


Dana Lascu s-a lăsat prinsă de “microbul” scriiturii de presă acum mai bine de 15 ani. A început cu o ştire banală într-o revistă a unei facultăţi particulare, pentru ca apoi să se “lase prinsă” în mrejele unei agenţii de monitorizare a presei, unde a evoluat cu destul succes mai bine de opt ani.

A plecat spre zări mai liniştite, preferând să scrie la reviste de sănătate, design interior şi turism, pentru un timp. Dar îi lipsea agitaţia vieţii de “ştirist”, aşa că s-a înrolat ca editor la o agenţie de presă. Apoi a acceptat provocarea „Adevărul de Seară“, în acest moment activând ca editor de Bucureşti al acestei publicaţii.

image


Muzeul Arheologic, unul dintre cele mai importante din provincia grecească. Sunt expuse fragmente arhitecturale, sculptură, inclusiv statuete din teracotă din diferite perioade ale istoriei Greciei, basoreliefuri, amfore, dar şi artă contemporană.

În apropiata Potamia se află Muzeul Vagis, organizat într-o casă de tip tradiţional. Muzeul cuprinde artă realistă şi abstractă a sculptorului Polygnotos Vagis, originar din Thassos, emigrat în America, unde opera lui este prezentă în mai multe muzee.

Teatrul grecesc, construit în secolul V î.H. Era dedicat lui Dyonisos. În secolul I d.H., romanii au construit o arenă în vechiul teatru pe care l-au folosit pentru luptele de gladiatori.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite