Liverpool unplugged

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este oraşul submarinului galben al Beatles-ilor, al restaurantelor boeme, al nenumăratelor atracţii culturale de la orice colţ de stradă. În dorinţa de a confirma teoria conform căreia gândirea pozitivă aduce realizări pozitive, i-am spus unui prieten acum câţiva ani că 2008 mă va surprinde în Liverpool, Capitala europeană a culturii. Ei bine, aşa s-a întâmplat…

Am ştiut că Liverpool îmi va marca viaţa încă de la primii paşi pe care i-am făcut din gară... Era exact aşa cum mi l-am imaginat, un oraş tipic englezesc de felul celor despre care am învăţat la orele de engleză, însă cald şi primitor.

Explozie de tinereţe şi de creativitate

Liverpool este un oraş al contrastelor. În Marea Britanie, Liverpool este faimos mai ales pentru portul comercial şi pentru rolul pe care acesta l-a jucat în istoria ţării; mai este de asemenea cunoscut pentru răscoalele prilejuite de închiderea portului, cu anumite consecinţe asupra dinamicii economice şi sociale în regiune.

Peste hotare, oraşul are o reputaţie ceva mai veselă: este locul de baştină al Beatles-ilor, al submarinului cel galben, precum şi al echipei de fotbal cu jucători eroi şi suporteri cum nu se poate mai entuziaşti.

Există ceva în Liverpool pentru fiecare. Turistul englez în Liverpool ar aprecia explozia de tinereţe şi de creativitate care vibrează peste tot în oraş, întrucât contrazice reputaţia nemeritată de oraş nordic şi trist dobândită în ultimele decade.

Turistul străin ar rămâne mut la vederea îmbinării dintre feluritele faţade ale oraşului... Liverpool este Anfield Road al lui Gallager şi al lui Gerrard, este Penny Lane a Beatles-ilor, Institutul de Arte Frumoase al lui Paul McCartney, impetuoasa Catedrală Anglicană şi Catedrala Catolică cu design contemporan, docurile, faimoasa „lambbanana” (sculptură iconică în formă de banană cu cap de miel), Muzeul Maritim, Galeriile Tate...

De asemenea, este oraşul barurilor cu „open mic” unde oricine îşi poate etala talentul de artist în speranţa de a fi descoperit. Este şi gazda unor remarcabile evenimente culturale, de la expoziţii publice de sculpturi până la mult mai comercialul MTV European Music Awards.

Capitală culturală europeană

La ora scrierii articolului, se pregăteşte un eveniment de înfrăţire a Liverpool-ului cu Sibiul, Capitala Europeană a culturii din 2007. Sub egida „Romanian Connections”, trupa de teatru „Radu Stanca” din Sibiu propune două piese – „The Ball” şi „Waiting for Godot” - care vor fi montate în oraşul de pe Mersey, la mijlocul lunii noiembrie.

În 2008, Liverpool este Capitala europeană a culturii. Culorile şi zumzetul străzii nu s-au schimbat în mod radical anul acesta, doar câteva clădiri noi au răsărit parcă deodată, iar piaţa evenimentelor culturale a devenit ameţitor de generoasă.

Opţiunile sunt extrem de diverse, însă ceea ce frapează mai presus decât orice este că arta în Liverpool sălăşluieşte atât în muzee şi în săli de concerte, cât şi pe stradă, aproape de oamenii de rând.

În septembrie, Liverpool a fost ţinut cu sufletul la gură de un păianjen uriaş care a mărşăluit pe străzile oraşului, în sunet de fanfară, după ce a stat agăţat câteva zile de o clădire veche lângă gară.
M-am întrebat ce scop practic a avut efortul de a aduce această sculptură „vie” tocmai din Franţa, însă după ce am asistat la marşul triumfal al păianjenului am înţeles: pentru câteva ore, întreaga suflare din Liverpool a respirat în acelaşi ritm şi oamenii s-au simţit parte dintr-o comunitate unită... Unită de o pânză invizibilă a sentimentului de mândrie.

Un oraş modest cu oameni calzi

În mijlocul acestui zumzet de evenimente culturale există şi căi de reculegere. Plimbările pe Hope Street, Sefton Park, Albert Docks şi plaja din Crosby îmi dau adesea liniştea de care am nevoie să reintru în tumultul oraşului şi al universităţii.

Hope Street face legătura dintre cele două catedrale – Anglicană şi Catolică – trecând pe lângă case superbe ivite printre pomi, un hotel de cinci stele sub acoperire (în sensul că este atât de bine integrat arhitectural, că nu atrage atenţia nimănui) şi restaurante boeme – „60 Hope Street”, „Quarters”, „Everyman Bistro”.

Sefton Park este o oază în mijlocul oraşului în care poţi să te rostogoleşti pe iarbă şi să stai uitat cu ochii în soarele care, atunci când apare, este atât de mângâietor de parcă ar dori să compenseze pentru toate zilele înnorate şi ceţoase de peste an. Nu în ultimul rând, Albert Docks este locul unde gânditorul tulburat de zgomotul oraşului se poate refugia să-şi readune forţele.

Plasate pe locul unde odinioară se simţea tumultul activităţii portuare, docurile sunt acum o oază de linişte, cu bănci răzleţe orientate către râul Mersey. Ceva mai departe e plaja din Crosby, cu statuile din bronz închipuind oameni singuratici privind în zare.

Liverpool mi-a încălzit inima iremediabil. Când mă gândesc la posibilele motive pentru care l-am lăsat să mă cucerească, îmi sare în minte faptul că e un oraş modest. Modest pentru multitudinea de atracţii care nu apar în ghidurile turistice. Modest pentru valorile pe care le creează şi pe care le dezvoltă în tăcere. Modest pentru oamenii minunat de calzi.

Şi nu în ultimul rând, modest pentru patriotismul local care zace ascuns în fiecare dintre locuitorii săi... mai mult sau mai puţin englezi.

Adina Iulia Dudău locuieşte de patru ani în Liverpool, Marea Britanie. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Ştiinţe Politice în limba engleză.

A urmat un master în administraţia publică la University of Liverpool Management School. În prezent, este doctorand în management la Liverpool. În acelaşi timp, predă o serie de cursuri de management public la Şcoala de Management a Universităţii Liverpool şi este implicată în proiecte de consultanţă, făcând parte din echipele de cercetare ale universităţii.

Adina Dudău este pasionată de dans şi de călătorii.

„De la The Beatles la The Zutons”. Datorită legendarului grup Beatles, Liverpool este considerat leagănul cultural al muzicii britanice. Istoria de 60 de ani a muzicii care a acaparat acest oraş este sărbătorită printr-o expoziţie deschisă până în luna noiembrie anul viitor, la World Museum Liverpool.

Expoziţie de pictură. Premiile John Moores pentru pictură contemporană la Walker Art Gallery. Evenimentul se află anul acesta la cea de-a 25-a ediţie şi reprezintă pretextul pentru a expune la Walker Art Gallery, până în luna ianuarie 2009, artişti consacraţi, dar şi talente noi.

Bienala Internaţională de Artă Contemporană are loc până la sfârşitul acestei luni în galerii şi în spaţii publice din oraş. Manifestarea celebrează zece ani de „provocare” a celor mai importanţi artişti din lume. Tema din acest an, cu titlul „Made up”, explorează puterea imaginaţiei artistice.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite