India, noua pepinieră de artişti contemporani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
India, noua pepinieră de artişti contemporani
India, noua pepinieră de artişti contemporani

La sfârşitul săptămânii trecute s-a încheiat India Art Summit, cel mai mare eveniment artistic din spaţiul indian.Marele absent al Summitului a fost Maqbool Fida Husain, pictorul cu aproape o mie de procese pentru imaginile sale în care zeităţi hinduse sunt reprezentate în contexte sexuale.

De câţiva ani încoace, arta contemporană indiană a devenit una dintre delicatesele colecţionarilor de artă din toată lumea.

Dacă în 2003 vânzările lucrărilor aparţinând unor artişti indieni din cadrul licitaţiilor internaţionale ajungeau la aproximativ 5 milioane de dolari, anul trecut, cifra totală a ajuns undeva la 150 de milioane de dolari.
 
Piaţa indiană, în ascsensiune

Potrivit unor statistici publicate de Art Knowledge News, piaţa de artă din acest spaţiu creşte în fiecare an cu 30-35%, având una dintre cele mai surprinzătoare ascensiuni în preferinţele şi achiziţiile colecţionarilor din Europa, America şi Asia.

În ceea ce priveşte continentul european, artiştii contemporani indieni au anul acesta o cotă de piaţă cu aproape 300% mai mare decât la începutul anilor 2000.

Ţinând cont de acest puls din ce în ce mai accelerat, anul trecut a avut loc la New Delhi primul mare târg de artă contemporană din India, a cărui ediţie secundă s-a încheiat în weekendul trecut. În 2008, la India Art Summit participau, potrivit „Hindustan Times“, trei galerii internaţionale, numărul acestora ajungând în 2009 la nu mai puţin de 17.

Susţinătorul principal al evenimentului, la care au venit peste 10.000 de vizitatori în doar trei zile, a fost casa de licitaţii Sotheby’s, printre ceilalţi parteneri numărându-se Asia Art Archive şi British Council.

Nu doar pictura a avut parte de expunere la Summitul proaspăt încheiat, ci şi sculptura, fotografia, instalaţiile, arta video şi arta digitală, zone mai puţin frecventate de artiştii indieni.

Shakuntala Kulkami, cu mai multe instalaţii multimedia (picturi pe sticlă sau ţesături, dublate de proiecţii video), Indrajit Prasad, cunoscut pentru sculpturile sale minimaliste, şi Joydip Sengupta, cunoscut drept „cronicarul spaţiilor urbane“, sunt doar câţiva dintre numeroşii artişti indieni care au expus la această a doua ediţie a Summitului care îşi propune să concureze cu târgurile de la Basel şi Shanghai.

Religia şi pictura, încă la cuţite

Chiar dacă întreg contextul artistic din subcontinent s-a relaxat vizibil în ultimii ani, rămân în continuare destule zone tabu. Presa internaţională a semnalat absenţa lui Maqbool Fida Husain, pictorul supranumit „Picasso al Indiei“. Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai ţării, Husain are 94 de ani şi este de religie musulmană.

De-a lungul carierei, şi-a impus o controversată amprentă vizuală, mare parte dintre tablourile sale înfăţişând nuduri ale unor zeităţi hinduse sau scenarii în care acestea erau reprezentate în ipostaze sexuale explicite. Printre consecinţe s-au numărat 800 de procese care i-au fost intentate, vandalizarea reşedinţei sale şi atacuri violente reluate periodic.

Anul trecut, tablourile sale expuse la India Art Summit au fost vandalizate de membri ai unor organizaţii de extremă dreaptă, astfel încât organizatorii l-au exclus din programul acestei ediţii, de teama recidivelor violente.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite