Hello Viena, good-bye Viena!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de imaginea idilică a Alpilor înzăpeziţi, pe care amatorii de schi de la noi îi frecventează cu frenezie iarna, se iveşte ilustrata Vienei, reprezentând, mai ales, Christkindlemarkt – Piaţa de Crăciun. Primitivismul Ignatului este înlocuit aici de atmosfera veselă, încălzită de Glühwein – vin fiert, care devine adesea pentru turişti Glückwein (Glück, adică „norocos“), spre deliciul vienezilor roşii în obra

Deşi pare a cădea în uitare 11 luni din an, nimeni nu se îndoieşte că Viena are şi ea patru anotimpuri, care, în ciuda atemporalelor şi asezonierelor Staatsoper, Albertine, Mozarthaus, Schönbrun, Hofburg sau Kunst Haus, vin cu propriile delicii. În jurul Paştelui se deschide sezonul răcorosului sprizter, pe care îl puteţi savura pe băncile postfuturiste din „punctul zero" al Vienei, care te poate ţine departe de atracţiile oraşului: MuseumsQuartier - Cartierul Muzeelor. Aflat, unde în altă parte, dacă nu în Piaţa Muzeelor, în vecinătatea Palatului Regal, complexul muzeal în care au fost transformate grajdurile palatului reuneşte peste 10 instituţii dedicate artelor. Începând cu Muzeul Leopold, cu impresionanta sa colecţie de artă modernă (între alţii, Gustav Klimt şi Egon Schiele), gazdă a celor mai mari expoziţii dedicate acestei perioade în Europa. La începutul acestei veri aniversare (10 ani de la înfiinţarea MQ), Muzeul Leopold va găzdui cea de-a patra ediţie a Târgului de Artă, la care vor fi prezente şi Galeria Plan B - Cluj, alături de Galeria Ivan - Bucureşti.

Experimentalul performativ este la el acasă

Ceva mai aproape în timp, MUMOK - Muzeul de Artă Modernă Stiftung Ludwig este cel mai mare muzeu de artă modernă şi contemporană din Europa, cu expoziţii tematice întinse pe 5 etaje, de la Laboratorul Modernismului, trecând prin panorama artei chineze contemporane în China - Faţă în Faţă cu Realitatea, revenind anul acesta la „formarea modernismului clasic" în Spaţiu Abstract sau la Artă Directă, dedicată Acţionismului Vienez şi practicilor de performance, happening, body art, bine reprezentate şi în manifestările prin care MUMOK încearcă o trecere de la arta de şevalet din Leopold la vecinii de la Tanz Quartier.

Fără a fi nevoiţi să justifice dacă arta lor se numeşte dans sau nu, cum a fost cazul CNDB, Tanz Quartier ocupă un loc aparte în acest complex muzeal, dominat de arte vizuale, ca una dintre cele mai importante platforme de dans contemporan din Europa. Experimentalul performativ este aici la el acasă, într-un spaţiu care se defineşte prin cercetarea practică şi explorarea teoretică a topografiilor coregrafice, fără distincţia dintre dans şi alte forme artistice, ci prin îmbinarea acestora, în spectacole, ateliere, întâlniri, toate culminând cu Festivalul ImPulsTanz, care vara aduce valuri de vizitatori în spaţiul de la MQ.

Kulturhalle, cel mai şic spaţiu vienez

La quartier21 vă puteţi conecta la ultimul răcnet din arta contemporană, în spaţiile dedicate artei digitale. Sau în cel mai rău caz, acum când Bucureştiul s-a pus la punct cu toate marile branduri, încheind recent cu H&M, „fashioniştii" pot vizita cu încredere quartier21 pentru expoziţiile de design sau MQ Point, cu sloganul „locul în care arta întâlneşte kitschul şi umorul".

Ziua se poate încheia lejer cu o masă la Kulturhalle, cel mai şic spaţiu vienez cu putinţă, unde mergi „ca să vezi şi să fii văzut". Sau ceva mai discret, dar mai angajat, la Welt Cafe din apropierea universităţii, frecventat mai ales de studenţii foarte indie, tatuaţi şi cu dreadlocks, de la Dezvoltare Internaţională, unde meniurile de la mic dejun la cină sunt asezonate cu muzică etno, tribal, ş.a.m.d. şi condimentate de spiritul fair-trade. În acelaşi spirit, locul preferat de dans al oamenilor pe care îi întâlniţi aici este clubul care se numeşte OST, adică EST, unde concertează adesea trupe ca Balkan Fever, Al Jawala sau Kultur Shock.

Discuţiile la care poţi participa sau trage cu urechea în aceste locuri nu sunt nici ele de neglijat, dacă vrei să te ţii la curent cu ultimele evenimente şi speculaţiile anti-globaliştilor cu privire la acestea. Dar, pe mine una, acestea m-au şi adus la decizia de a mă ţine o vreme departe de Viena, oraşul prin excelenţă, capitală pentru tot estul, când m-am simţit direct vizată de discuţia unui grup, foarte flower-power de altfel, care îşi exprima revolta la adresa invaziei estice în locaţiile austriece de vacanţă.

Aşadar, hello Viena, good-bye Viena! 

La Viena, cu Sanda Watt

Tanz Cafe Jenseits - Dans de cealaltă parte a frontului



Sanda Watt a urmat Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, a studiat spaniolă şi catalană la UDL Catalunia, unde a realizat o documentare despre graffiti şi „triburi urbane". Este traducător cu oarece activitate publicistică. A organizat împreună cu Igor Mocanu expoziţiile-manifest „Cheap replicas" (Paradis Garaj, 2009) şi „Tăcere ostentativă" (subBUFET, 2009) şi, împreună cu ceramista Crina Cranta, manifestul-performance „Lut Conceptual" (FADD, 2009). A curatoriat expoziţia de fotografie semnată de Bogdan Gîrbovan, „10 / 1" (Atelier 35, 2010; co-curator Igor Mocanu) şi antologia video „Genul Zero" („Revista la Plic" # 4, 2010). Este colaborator permanent al platformei CriticAtac.

Nu rataţi!

- Evenimentul intitulat „Faceţi Muzică!", de la Muzeul Tehnic - până pe 26 iunie.
- Târgul de Artă de la Viena, la Muzeul Leopold - 4-8 mai.
- Concertul gratuit în aer liber al Filarmonicii Vieneze, la Palatul Schönbrunn - 2 iunie.
- Lansarea albumului de funk balcanic „Haide, haide, hai!" al Grooveheadz Orchestra în OST Klub - 6 mai.
- La Albertine, retrospectiva Grupului Călăreţul Albastru (îi include printre alţii pe  Vasilii Kandinski, Robert Delaunay, Gabriele Münter, Paul Klee) deschisă până la 29 mai, sau retrospectiva René Magritte, începând cu 9 noiembrie.
- Marţea de dans belle-époque la Tanzcafe Jenseits.

image
Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite