Haihui prin Scoţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haihui prin Scoţia
Haihui prin Scoţia

Istoria din Glasgow şi Edinburgh te cuprinde de cum păşeşti în fiecare dintre cele două oraşe. Vizita la universităţi şi castele e obligatorie pentru a intra în atmosfera scoţiană. Castele din piatră, festivaluri de tot felul şi multe evenimente culturale. Aşa ar putea fi descrise, în câteva cuvinte, cele două mari oraşe ale Scoţiei: Edinburgh şi Glasgow.

În Scoţia, plouă mai tot timpul, dar oraşul rămâne la fel de curat, iar tu, ca turist, nu te murdăreşti niciodată pe picioare. Ploaia nu-i sperie pe localnici, care sunt obişnuiţi cu umezeala, şi se îmbracă sumar, în pantaloni scurţi şi în tricouri. Vezi scoţieni veseli şi bine-dispuşi, îmbrăcaţi în kilt-uri la tot pasul, deşi afară sunt numai câteva grade Celsius. Veselia lor te molipseşte şi pe tine chiar dacă vii de la mii de kilometri depărtare şi eşti obosit după drum.

Oraşul european al culturii

Glasgow este cel mai mare oraş, fiind cea mai populată metropolă din ţară. Pentru că este situat de-a lungul râului Clyde, oraşul este unul dintre cele mai importante porturi din lume. Oriunde mergi în Glasgow eşti înconjurat de clădiri înalte, de culoare roşiatică sau gri, construite în stilul gotic. Metropola a fost amenajată de mai multe ori de-a lungul timpului, însă clădirile au fost conservate.

Oraşul este patronat de Sfântul Mungo, despre care se spune că făcea minuni în Glasgow. El a construit o biserică din lemn, în care a fost ars la 13 ianuarie 603. Pe locul fostului lăcaş de cult a fost construită, între secolele XIII-XV, actuala Catedrală din Glasgow. Turnul este cel original de la construcţia iniţială.

În mod normal, vizitarea oraşului ţi-ar lua cel puţin câteva zile. Pentru orice turist însă, vizitarea ar trebui să înceapă din Piaţa Sfântul George, situată în centrul metropolei. De aici, este simplu să reperezi alte clădiri importante precum: Teatrul Regal, Academia Regală de Muzică şi Film, Centrul de Artă Contemporană şi Biblioteca Publică. Dacă timpul pe care-l petreceţi în oraş este scurt, ar fi bine să vă punctaţi de la început câteva dintre galeriile de artă. Aici, tot timpul există expoziţii şi evenimente culturale.

Din 1990, Glasgow a primit titlul de „Oraşul European al Culturii“, datorită concertelor, muzeelor şi monumentelor sale. Universitatea din Glasgow reprezintă ea însăşi un obiectiv turistic important.

Cel mai bun campus studenţesc

Ca să ajungi la instituţia de învăţământ superior e obligatoriu să iei un taxi, pentru că, altfel, rişti să te rătăceşti.

Universitatea este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din Scoţia, cu peste 6.000 de angajaţi, dintre care 2.500 de cercetători. De curând, a fost votată de către studenţi ca fiind cel mai bun campus studenţesc din întreaga Scoţie. Are inclusiv un Muzeu de Zoologie, unde pot fi văzute expoziţii despre animalele din regat.

De la Glasgow până în Capitala Scoţiei, Edinburgh, iei orice tren şi ajungi în aproximativ o oră. Cunoscut ca fiind „Atena Nordului”, Edinburgh este un alt centru cultural important. Cele mai multe atracţii turistice sunt situate în oraşul vechi, unde străjuieşte de departe statuia lui Sir Walter Scott, construită în stil gotic.

Vizitarea oraşului poate fi făcută şi organizat, cu ajutorul unor curse speciale. „City Sightseeing Edinburgh” este una dintre acestea şi cuprinde cele mai importante obiective turistice. Ajunge până la Castelul Edinburgh, care este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Scoţia sau „Castelul Castelelor”. Istoria acestuia începe cu câteva sute de ani înainte de Hristos, când Arthur a început construirea clădirii pe o rocă vulcanică. Din castel se pot vedea cele mai frumoase peisaje din Edinburgh.

Camera obscură de la Edinburgh

Cei mai curajoşi îşi pot continua vizita cu „Turul Fantomelor”, în care afli lucruri inedite despre istorie multora dintre regii

image

britanici, dar şi depre Marea Ciumă din secolul al VII-lea. După o sperietură zdravănă merită să vă opriţi la baza castelului, la Camera Obscură, dispozitiv care se găseşte în doar câteva oraşe din lume. Aici, timp de un sfert de oră, eşti introdus într-o cameră întunecată, care are în mijloc un fel de ecran uriaş, cu ajutorul căruia vezi piaţa din faţa castelului. În cazul în care i-aţi lăsat jos pe cei cu care aţi început vizitarea oraşului, îi puteţi recupera cu ajutorul magicianului care vă ajută să-i „luaţi cu lopata“.

Ca să vă reveniţi după atâtea experimente, în drumul spre gară există o casă a whisky-ului, unde puteţi lua o gustare tradiţională cu peşte şi cartofi prăjiţi.

În Scoţia, cu Andreea Ofiţeru

image

Andreea Ofiţeru lucrează la „Adevărul“ de aproape trei ani. A mai lucrat la „România liberă“ şi „Evenimentul Zilei“, unde a scris în domeniul social. Este licenţiată în Filosofia Culturii la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. După licenţă, Andreea a urmat cursurile unui masterat de Filosofia Culturii la aceeaşi facultate, unde a studiat despre kitsch şi rolul ideologic al artei. A urmat cursuri postuniversitare de jurnalism multimedia.

Expoziţia despre Darwin de la Universitatea din Edinburgh. Evenimentul va avea loc între 24 şi 12 decembrie. Cum Charles Darwin a studiat la această universitate, organizatorii expoziţiei vor amenaja chiar spaţiul în care acesta a studiat, care acum adăposteşte muzeul instituţiei.

Universitatea din Glasgow, unul dintre obiectivele turistice principale ale oraşului. Construită în 1451, instituţia de învăţământ este în prezent unul dintre angajatorii principali, având 6.000 de angajaţi. Are multe muzee, care sunt deschise zilnic. Printre acestea, este şi Muzeul de Zoologie.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite