Fascinanta Indie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Indian Highway” este deschisă la Serpentine Gallery din Londra până la 22 februarie 2009. Situată în Kensington Gardens şi specializată în artă modernă şi contemporană, Serpetine Gallery propune o incursiune în arta contemporană indiană.

Info
Expoziţie: Indian Highway


Loc: Serpentine Gallery Kensington Gardens, London

Program: zilnic, orele 10.00 – 18.00, până pe 22 februarie 2009

Accesul: gratuit

Organizată în colaborare cu Astrup Fearnley Museum din Oslo, expoziţia „Marele drum indian” cuprinde operele unui număr important de artişti indieni cunoscuţi deja publicului şi colecţionarilor.

Din generaţii diferite, lucrând în medii diverse, de la cele clasice la instalaţie, video, multimedia, artiştii au un punct comun. Toţi prezintă în lucrările lor India, cu istoria ei, cu probleme legate de mediu, de viaţa socială, de tulburările politice.

Expoziţia începe din exterior, unde sunt expuse lucrările celui mai vârstnic artist, MF Husain, care, activ încă la 93 de ani, este o legendă a picturii indiene.

Ele formează o istorie a ţării, într-o viziune estetică în care orientul şi Occidentul se întâlnesc, în care formele tradiţionale se împletesc cu amintirea lui Picasso.

Cel mai tânăr expozant este Subodh Gupta, supranumit Damien Hirst al Indiei din cauza instalaţiilor sale, dar, mai ales, din cauza preţurilor-record ale pieselor sale, aflate în colecţiile unor pasionaţi ai artei, ca Charles Saatchi sau Francois Pinault.

Între cei doi se află o seamă de viziuni estetice diverse, printre care cea a lui Jitish Kallat, care deschide expoziţia cu o selecţie de imagini fotografice ce dau impresia profunzimii şi îşi schimbă aparenţa în funcţie de unghiul din care sunt privite.

Procedeul cunoscut din peisajele kitsch ale cărţilor poştale este folosit însă aici pentru sugerarea unei atmosfere elegiace. Este vorba despre dispariţia vechilor patternuri indiene care lasă locul modernităţii, ca în imaginile ce formează compoziţia „Cenotaph”.

Relaţiile cu lumea apar, de exemplu, în lucrările semnate de Sheela Gowda, în care interioarele indiene relevă asemănări uluitoare cu cele englezeşti prin mobila prezentată, inducând ideea pregnant subliniată de criticul Laura Cumming: „Obiectele opresc timpul, comerţul distorsionează istoria”. 

Drumul către lume

„Indian Highway” aparţine unui proiect special al colectivului Raqs Media, format din nouă artişti, care au invitat la expoziţia de la Londra o serie dintre contemporanii lor.

Colectivul a participat la multe expoziţii internaţionale. De data aceasta, tema este menită să sublinieze importanţa „drumului” în migraţie, în legătura continuă dintre oraş şi sat care caracterizează viaţa Indiei contemporane. Şi care, potrivit unui publicist englez, reprezintă cheia boom-ului economic al ţării.

Din februarie 2009, expoziţia va fi itinerată la Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, adăugându-i-se o secţiune nouă organizată de artistul Bose Krishnamachari.

image

Arta indiană poate fi la modă printre colecţionari, poate încerca întotdeauna să „cumpere” alte culturi, dar ea trebuie văzută pe scară largă de către cei pentru care a fost, în mod evident, făcută.

image


Laura Cumming
Critic de artă  

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite