Cultura fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Santiago Bernabeu este numele unui om care a condus Real Madrid, ca preşedinte, timp de 35 de ani (1943-1978), iar astăzi e numele arenei ce va găzdui anul viitor finala Ligii Campionilor. Să calci pe arena de fotbal madrilenă e o mare onoare. În Spania se spune că, dacă n-ai jucat pe acest stadion, nu te poţi numi fotbalist. Ca turist sau microbist, trebuie să recunoşti că e impresionant.

Real Madrid a fost denumită pe bună dreptate „echipa de fotbal a secolului XX“. Vorbim de formaţia care a câştigat cel mai mult dintre marile echipe ale sportului-rege în Europa: 9 Ligi ale Campionilor, 31 de titluri naţionale şi 17 Cupe ale Spaniei, totul într-o istorie care cuprinde 108 ani, două războaie mondiale şi un război civil care a distrus, într-o mare măsură, această ţară. Ce a rămas?

Un stadion de aproape 90.000 de locuri care te face să priveşti altfel fotbalul, dacă nu te interesează, şi să-l venerezi şi mai mult dacă eşti microbist.

Fire de iarbă de aceeaşi înălţime

Cum totul e o industrie, nici fotbalul nu putea ieşi din tipar. Marketing şi mulţi bani, chiar foarte mulţi. Se scot sume impresionante şi din vizitarea stadionului. Începi prin a plăti 15 euro (preţ pentru adulţi, copiii sub 14 ani au reducere de cinci euro) pentru a face un tur şi termini la magazinul clubului, deunde îţi poţi cumpăra o şapcă, un tricou, un ceas, lenjerie intimă, ciorapi sau perne – toate cu logoul, culorile şi numele clubului Real Madrid.

Există drepturi de autor, un departament stufos şi activ de merchandising şi, bineînţeles, procese.

Tot traseul se desfăşoară pe un culoar clar. N-ai voie să treci în altă parte, personalul te urmăreşte oriunde. Prima oară iei liftul să ajungi la ultimul etaj al stadionului, de unde ai o privelişte superbă. Uiţi de ameţeală şi te gândeşti cum ar arăta stadionul dacă ar fi plin, ce vacarm ar fi.

Apoi, cobori cu acelaşi lift pe gazon, unde toate firele de iarbă au aceeaşi înălţime şi totul pare un covor verde. În realitate, e un gazon impecabil, îngrijit la cele mai noi standarde, de care se ocupă, atenţie, cinci oameni! 

Un muzeu care câştigă 150.000 de euro pe zi

Poţi face poze oriunde, inclusiv te poţi aşeza pe banca de rezerve, una cu nişte fotolii extrem de comode, ori în vestiarul gazdelor sau al oaspeţilor. Un vestiar cât o sală de conferinţe, cu piscine, saună, jacuzzi şi zonă de recuperare. Apropo de jacuzzi, la sosirea lui David Beckham la Madrid în 2003, el a cerut un jacuzzi personal, nu la grămadă.

Pentru că abia aşteptau sosirea lui, i-au satisfăcut şi acest hatâr. După 17 zile, vânzările cu tricoul său acopereau deja cele 35 de milioane investite în transferul de la Manchester United.

Poţi vedea locul unde fac duş fotbaliştii, unde se schimbă, unde au piscina de recuperare după meciuri.  Ai acces la tot şi imaginaţia e cea care te face să vezi cum trăiesc vedetele din fotbalul mondial. Conform organizatorilor, turul durează în medie cam 50 de minute, finalul fiind la magazinul cu suveniruri, după ce ai avut parte de tribune, gazon, vestiar, muzeu şi sală de conferinţe de presă.

Să nu vizitezi acest stadion dacă ai trecut prin Madrid, e ca şi cum ai trece prin Roma şi n-ai vedea Colloseumul sau prin Londra fără să priveşti Big Benul. Conform statisticilor, în fiecare zi trec pragul arenei peste 3.000 de turişti, care cheltuiesc în medie 50 de euro pe diferite produse. Adică 150.000 de euro rulaţi pe zi, din care se hrăneşte o istorie a unui club de fotbal care pare că nu va muri vreodată.

Pe Santiago Bernabeu cu Daniel Nazare

image


Daniel Nazare (30 de ani) este director editorial al diviziei web la Adevărul Holding. Are o activitate de 13 ani în presă, trecând de-a lungul timpului pe la „Ziua“, „Sportul Românesc“, „Evenimentul Zilei“, „Prosport“, „Adevărul“ şi „Cancan“.

A colaborat cu, publicaţia madrilenă „As“, cu televiziunile Sport.ro şi Telesport, iar în acest moment comentează cel puţin un meci pe etapă din campionatul spaniol de fotbal la postul Boom Sport One.

Info

-Puteţi vizita arena Santiago Bernabeu în orice zi a anului, cu excepţia celor de 25 decembrie şi 1 ianuarie. Este o regulă care datează de mai bine de 10 ani şi care nu a fost încălcată deloc până azi.

-Turul arenei începe de la poarta numărul 40, de unde se cumpără biletele şi unde ţi se prezintă diferite pliante.

image


-În vestiarul echipei madrilene se lasă întotdeauna tabla pe care antrenorul a desenat tactica formaţiei din meciul precedent. Veţi vedea cum se pregăteşte o partidă în cele mai mici amănunte.

-Pe unul dintre pereţii muzeului sunt trecute numele tuturor jucătorilor străini care au evoluat pentru Real Madrid.

Într-un colţ, jos, este steagul ţării noastre şi numele lui Gheorghe Hagi, singurul român care a jucat la Real.

-Cele mai importante trofee din fotbalul mondial sunt în vitrina clubului, găzduită de muzeul din interiorul stadionului.
Poţi vedea proiecţii de filme, tăieturi din ziare şi fotografii de la cele mai mari triumfuri ale grupării “Los meringues“.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite