Cel mai vizitat muzeu francez din provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Pompidou-Metz, considerat şi fratele mai mic al centrului similar din Paris, este o instituţie culturală descentralizată din Franţa, realizată în parteneriat cu Comunitatea Metropolitană Metz. Numărul de vizitatori ai Centrului Pompidou-Metz a depăşit toate aşteptările. În primul an a fost stabilit un record pentru un muzeu din afara Parisului.

Bilanţul a fost promiţător pentru gazde. Centrul a avut peste  800.000 de vizitatori, faţă de maximum 300.000 estimaţi iniţial. Este un record pentru un centru cultural aflat în afara Parisului. Centrul Pompidou-Metz confirmă astfel obiectivele propuse la capitolul deschiderii faţă de public - turişti sau localnici - şi devine o ancoră culturală pentru regiune. Directorul Centrului, Laurent Le Bon, este mulţumit de acest bilanţ şi consideră „excepţional" numărul de vizitatori. „Cei peste 800.000 de vizitatori constituie un record încă neatins în Franţa pentru un muzeu care nu se situează în zona metropolitană Paris", spune Laurent Le Bon.

Expoziţia „Capodopere", vernisată cu ocazia inaugurării Centrului Pompidou-Metz, poate fi vizitată până în luna septembrie. Ea reuneşte peste 780 de capodopere, pe o suprafaţă de 5.000 m², între care picturi semnate de Picasso, Miro, Léger, Matisse, Klein, César, Braque şi Calder. Din cele 780 de tablouri, împrumutate oraşului Metz pentru această expoziţie, 700 provin de la Centrul Pompidou din Paris, restul de la mari muzee de artă modernă internaţională.

Gestiune şi buget de la autorităţile locale

Expoziţia constituie cea mai importantă deplasare de tablouri pentru Centrul Pompidou-Paris şi prezintă, de-a lungul unui parcurs cronologic, toate domeniile creative ale secolului XX: pictură, sculptură, instalaţii, artă grafică, fotografie, video, creaţii sonore, cinema sau arhitectură şi design.

Un vizitator trece pe lângă tabloul „Portugal“ (1937), al artistei Sonia Delaunay  Foto: Reuters



Expoziţia inaugurală va fi înlocuită cu 4-6 expoziţii temporare pe an, bazate pe împrumuturi de capodopere de la Centrul Pompidou-Paris, muzee naţionale şi internaţionale, colecţii particulare sau comenzi pentru diverşi artişti. Între cele două centre nu există relaţii financiare, dar Pompidou-Metz va putea apela la colecţiile permanente de la Paris pentru expoziţiile sale temporare. Din punct de vedere al gestiunii, responsabilitatea principală revine colectivităţii locale din Metz, dar Pompidou-Paris are dreptul de a numi directorul şi are ultimul cuvânt la alegerea programelor ştiinţifice şi culturale.

Laurent Le Bon, directorul de la Pompidou-Metz, are la dispoziţie un buget de 10 milioane de euro, bani alocaţi de zona metropolitană Metz şi de oraşul Metz.

Francezii şi transfrontalierii

Potrivit unui sondaj în rândul vizitatorilor, realizat de centrul Pompidou-Metz în colaborare cu Observatorul regional de turism, cei mai mulţi oaspeţi au fost cetăţenii francezi - în proporţie de 87%, din regiuni precum Lorraine (52%), cea pariziană Ile-de-France (18%) şi Alsacia (8%).

Cei mai mulţi vizitatori din străinătate care au ajuns la muzeu (13%) provin din Luxemburg (32%), urmaţi de belgieni (21%), nemţi (20%) şi olandezi (19%).

Centrul Pompidou-Metz

Program de vizitare: de la ora 11.00 la ora 18.00 (luni, miercuri şi duminică); de la ora 11.00 la ora 20.00 în zilele de joi, vineri şi sâmbătă; marţi este închis.Un bilet costă 7 euro.

Acces gratuit pentru tinerii sub 26 de ani, profesorii care deţin Pass Education, vizitatorii cu mobilitate redusă, şomerii înscrişi în Franţa şi cei care primesc alocaţii sociale, pensionarii, interpreţii şi ghizii, jurnaliştii, artiştii membri ai organizaţiilor profesionale.

800.000 de vizitatori au venit la Centrul Pompidou-Metz, în primul an de funcţionare.

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite