Bucureştiul socialist, expus la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O celebră galerie din capitala Marii Britanii prezintă lucrări ale lui Ion Grigorescu, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani români. Ion Grigorescu este prezent în expoziţia de la Tate Modern Gallery din Londra cu filme pe 8 mm şi fotografii având ca temă „oraşul Bucureşti în socialism“.

Prestigioasa galerie Tate Modern din capitala Marii Britanii a vernisat săptămâna trecută - joi, 10 februarie - expoziţia de grup „Out of Place", care prezintă lucrări ale reputatului artist contemporan român Ion Grigorescu, alături de cele ale altor trei artişti din Orientul Mijlociu: Cevdet Erek (Turcia), Hrair Sarkissian (Siria) şi Ahlam Shibli (Palestina). Artistul Ion Grigorescu a fost prezent la vernisaj, iar această expunere este rodul colaborării dintre Tate şi Institutul Cultural Român din Londra. Expoziţia, care va fi deschisă până la 15 aprilie 2011, va fi însoţită în lunile următoare de o discuţie cu Ion Grigorescu susţinută de curatorul Katrin Rhomberg, care a organizat expoziţia personală a artistului „In the Body of the Victim" la Bienala de la Berlin 2010.

Bolgiile bucureştene

Despre ce este vorba, mai exact? Ion Grigorescu expune trei filme realizate pe peliculă de 8 mm - „Bucureşti iubit" (1977), „Balta Albă" (1979) şi „Pustiul" (1982), lucrarea video „Axele încrucişate ale oraşului" (1994) şi seria de 18 fotografii „Oraşul în socialism" (1974 - 1987), în care abordează teme precum peisajul urban comunist, omniprezenţa politicului şi consecinţele distructive ale regimului asupra societăţii româneşti. Astfel, ceea ce este tema centrală a artistului român - care documentează, cu mijloacele artei contemporane, folosindu-se de clişeele şi filmele pe 8 mm pe care le-a captat în ultimele trei decenii ale experimentului comunist din România, „holocaustul" urbanistic şi social adus de acest sistem în întreaga Europă de Est, şi mai ales în România lui Ceauşescu - capătă acum o inedită expunere în capitala Angliei, într-unul dintre cele mai influente centre ale artei contemporane pe plan internaţional.

„Rana" provocată civilizaţiei româneşti de permanenta inginerie socială şi intervenţie în peisajul urban a celor 45 de ani de comunism (care, din păcate, nu a încetat nici după 1989, ba chiar, pe plan urbanistic, s-a acutizat) devine evidentă urmărind lucrările artistului, fiind astfel cunoscută şi de publicul occidental. Fascinantul Bucureşti, „traumatizat" în fiinţa sa interbelică, a Micului Paris, şi devenit un spaţiu infernal, al „anomiei" generalizate (care a caracterizat ultimii ani ai comunismului), este o altă temă predilectă a artistului, la rândul său inedită pentru occidentali. Ion Grigorescu nu este însă un documentarist, cu interes în primul rând istoric şi factual, ci un artist vizual, care-şi utilizează acest fond documentar, captat în anii epocii aşa-zise „de aur", pentru rafinate exerciţii de ordin artistic.

Locuri damnate

image

Hrair Sarkissian - Untitle (In Between series), 2007

Aşa cum îi spune şi numele, expoziţia „Out of Place" analizează modul în care schimbările politice afectează vieţile indivizilor, la nivelul micro al societăţii, neconsemnat de diferitele expresii ale istoriei. Lucrările investighează, în special, arhitecturi sau zone abandonate rezultate în urma unor decizii economice sau a conflictelor politice din regiunile în care activează artiştii - locuri instabile, cu identitate şi memorie în flux permanent. De aceea, au fost alese ţări şi locuri cu o astfel de istorie specială: Turcia, Siria, Palestina, România.

Un „supravieţuitor" al comunismului

Ion Grigorescu (născut în 1945) este o personalitate de prim rang a artei vizuale contemporane româneşti şi europene, unul dintre pionierii experimentalismului din anii '60-'70. Creaţia sa cuprinde lucrări de pictură, desen, pictură monumentală, icoane, fotografie, obiect, instalaţie, ambient, text, performance şi artă video. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputaţia sa traversând graniţele României numai după 1990. În prezent, lucrările sale sunt considerate repere esenţiale în istoria artei europene recente. Artistul are numeroase expoziţii personale şi participări de grup în manifestări şi muzee de prestigiu, precum: Bienala de la Berlin 2010, Muzeul de Artă Modernă din Varşovia (2009), Muzeul de Artă Modernă din Viena (2010) şi Bienala de la Veneţia 1997. Ion Grigorescu participă pentru prima dată la o expoziţie într-o galerie publică din Marea Britanie, după prezenţa la Frieze Art Fair în 2010, cu Galeria „Andreiana Mihail" din Bucureşti şi cu sprijinul ICR Londra.

image
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite