Artă într-un vechi garaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările a peste 30 de artişti, printre care Jeff Koons sau Paul McCarthy, pot fi văzute la Centrul Cultural pentru Artă Contemporană “Garage” din Moscova. Peste 40 de opere din colecţia omului de afaceri francez François Pinault sunt expuse în galeria “Garage”.

Săptămâna trecută s-a deschis una dintre cele mai importante expoziţii de artă contemporană internaţională care s-a desfăşurat vreodată la Moscova.

Evenimentul este găzduit de Centrul Cultural pentru Artă Contemporană “Garage”, care aparţine prietenei miliardarului rus Roman Abramovici, Dasha Zhukova.

Galeria a fost  inaugurată, anul trecut, într-una dintre capodoperele arhitecturale ale Rusiei, fostul garaj de autobuze Bahmetevski, conceput în 1926 de arhitectul Konstantin Melnikov.

Expoziţia “A Certain State of the World?”, curatoriată de Caroline Bourgeois, prezintă o selecţie de lucrări din colecţia privată de artă a multimiliardarului om de afaceri francez, François Pinault, în vârstă de 73 de ani. Colecţia lui Pinault este găzduită, de obicei, de Palazzo Grassi din Veneţia.

“Inima roşie” a lui Jeff Koons

Hotărâtă să nu se lase intimidată de criza financiară, Zhukova a declarat la deschiderea expoziţiei: “Publicul din Moscova are nevoie, într-un fel, de o introducere în arta contemporană şi o astfel de întâlnire ca aceasta de acum este un început.
«Garage» va continua astfel de demersuri artistice”.

Unul dintre punctele de atracţie ale expoziţiei este lucrarea lui Jeff Koons, “Hanging Heart”, o inimă roşie, înaltă de trei metri. O versiune a acestei inimi, de un roşu aprins, s-a vândut în 2007, cu 23,6 milioane de dolari, un record la acea vreme pentru o operă a unui artist în viaţă.

De asemenea, sunt expuse lucrări ale artiştilor Paul McCarthy & Mike Kelley (SUA), Takashi Murakami (Japonia), Shirin Neshat (Iran), Philippe Parreno (Franţa), Tim Noble & Sue Webster (Marea Britanie), Francesco Vezzoli (Italia), Adel Abdessemed (Algeria/Franţa), Dan Flavin (SUA), Loris Gréaud (Franţa) sau Subodh Gupta (India).

Expoziţie David Lynch,  la vară

image

Potrivit curatoarei Caroline Bourgeois, titlul expoziţiei, “A Certain State of the World?”, a fost gândit înainte să se facă simţite efectele crizei economice mondiale. De la expoziţia retrospectivă “Ilya şi Emilia Kabakov” din perioada 16 septembrie - 1 decembrie 2008, “Garage” a mers pe linia de plutire, spaţiul fiind închis în tot acest timp.

“Garage” plănuieşte să găzduiască, în vară, expoziţii de anvergură, cu lucrări ale lui David Lynch şi Christian Louboutin. O operă de artă în sine, clădirea în care se află această galerie este deţinută de guvernul rus şi dată în arendă Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Rusia, pe o perioadă de 49 de ani. Se află în restaurare încă din anul 2002 şi a fost transformată în galerie de artă de arhitectul englez Jamie Fobert.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite