Un sfert de veac de balet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Spărgătorul de nuci“ de Piotr Ilici Ceaikovski a aniversat, de curând,  25 de ani pe scena Royal Ballet din Londra. Spectacolul produs de coregraful Peter Wright, care se joacă neîntrerupt de mai bine de două decenii, s-a consacrat, de-a lungul anilor, drept baletul predilect de Crăciun.

Cele două acte care au la bază adaptarea poveştii lui E.T.A. Hoffmann "Spărgătorul de nuci şi regele Şoarecilor" au fost puse prima oară în scenă pe 17 decembrie 1892, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

La comanda legendarului coregraf Marius Petipa, în 1891, Piotr Ilici Ceaikovski a compus muzica pentru „Spărgătorul de nuci", pentru ca, anul următor, spectacolul să fie adoptat de Compania de Balet Kirov. Câteva zeci de ani mai târziu, „Spărgătorul de nuci" şi-a croit drum spre Europa de Vest, în anii 1930, şi în America, în 1940, unde a devenit o tradiţie anuală de vacanţă.

Povestea jucată neîntrerupt vreme de 25 de ani la Royal Ballet din Londra a cunoscut generaţii de artişti valoroşi. Printre aceştia se numără una dintre cele mai faimoase balerine din lume, românca Alina Cojocaru, prim- balerină la Royal Ballet, interpreta micuţei Clara, stagiuni la rând. Repertoriul său de la Royal Ballet mai include roluri principale în spectacole precum „Giselle", „Lacul lebedelor", „Frumoasa din pădurea adormită", „Coppelia", în versiunile consacrate sau semnate de Rudolf Nureev ori Natalia Makarova, dar şi în creaţii ale coregrafilor Frederic Ashton sau Ashley Page.

Alături de Alina Cojocaru, au evoluat Ivan Putrov în rolul Prinţului, Anthony Dowell în rolul unchiului Drosselmeyer, dar şi „veterana" trupei de balet din Londra, Miyako Yoshida, interpreta titulară a Zânei dulciurilor.

În haine noi

Pentru această stagiune, Peter Wright a încercat o nouă formulă, înlocuind-o pe fermecătoarea Alina Cojocaru cu Iohna Loots, în rolul Clarei. Tânăra balerină face o pereche perfectă cu Steven McRae, un balerin promiţător pentru Royal Ballet din Londra, distribuit în rolul Prinţului. Datorită seninătăţii pe care o emană, Gary Avis bifează cu succes rolul magicianului Drosselmayer, în timp ce Ricardo Cervera se impune prin eleganţă, sobrietate şi prestanţă, dând viaţă „Spărgătorului de nuci".

Cele mai nostime personaje participă la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol (figurile de ciocolată), arab (figurile de cafea), chinezesc (figurile de ceai), rusesc (micii cazaci de turtă dulce) şi italian. După ce Clara şi Prinţul execută un minunat "pas de deux", toată suflarea se prinde în marele "Vals al Florilor" din final. "Pentru Clara însă, totul rămâne doar un vis minunat", titra "The Independent".

Actul final

Fără doar şi poate, vedeta spectacolului este Zâna dulciurilor, interpretată de graţioasa Miyako Yoshida. Pres-taţia balerinei japoneze va rămâne însă un vis frumos, artista urmând să părăsească scena de la Royal Ballet Birmingham după încheierea acestui sezon.

„Aflată într-un moment de vârf al carierei sale, Miyako Yoshida realizează o creaţie spectaculoasă, de mare forţă interioară şi de un puternic impact emoţional, dovedind că stăpâneşte perfect mijloacele tehnice şi artistice ale dansului clasic. Eternul feminin îşi găseşte în interpretarea ei întruchiparea ideală", conform aceleiaşi publicaţii britanice.

După un deceniu petrecut pe scena de la Birming-ham Royal Ballet, unde a interpretat roluri memorabile ca Odette („Lacul Lebedelor"), Giselle - rolul titular, Prinţesa Aurora (în "Frumoasa din pădurea adormită"), Kitri (în "Don Quijote") şi multe altele, Miyako Yoshida se retrage în aplauzele şi admiraţia publicului său, nu înainte însă de a oferi alte câteva reprezentaţii spectaculoase.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite