Truisme în foc continuu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Truisme  în foc continuu
Truisme în foc continuu

„Te iubesc! Te iubesc?“, spectacolul Teatrului Undercloud, este o însăilare de banalităţi cu pretenţii de erudiţie şi umor opintit. Piesa analizează etapele degradării unei relaţii, folosind ca intertitluri o sumedenie de aforisme despre căsnicie, care nu oferă nici detalii de profunzime, nici chei care să dezlege misterul prăbuşirii.

Teatrul Undercloud, care joacă acest spectacol pe terasa La Motoare de la Lăptăria Enache, a avut o reprezentaţie gratuită în Parcul Titanii din sectorul 3, în faţa unui public eterogen.

Pe care nu l-a câştigat nicio clipă. Pentru că formula de teatru încropită pe scenă era menită să alunge orice fiinţă vie care putea recepta un spectacol, cu minime mijloace de percepţie. Un dialog şuşotit în interiorul unui cuplu aflat în rândul spectatorilor:

El: „Ce e gratis e şi prost!“.

Ea: „Dar eu am auzit că e frumos!“

El: „Ei, lasă că mergem şi-o vedem mai bine la teatru“. Nu că ar mai fi nevoie! Cu un text care diluează toate clişeele despre căsătorie nu poţi face nimic, chiar dacă îi injectezi artificii tehnice, proiecţii video sau complicate jocuri de lumini.

Cum să alungi spectatorii

Pe scena din parc, cei trei actori au transformat spectacolul iniţial într-o lectură aridă, fiind sabotaţi de lipsa mijloacelor artistice: nu aveau scenografie sau reflectoare ca în teatrul profesionist.

Singurele elemente de recuzită au fost trei scaune de plastic, luate, probabil, dintr-un birt soios din apropiere. Acestea i-au „paralizat“ pe actori mai bine de o oră, deşi scena le-ar fi permis o minimă mişcare.

Din poziţia „şezut“, personajele au debitat zeci de truisme care mai mult i-au amuzat trist pe spectatori, decât să-i motiveze să-şi oprească propriile căsnicii din derapaj. Oameni care de obicei nu sunt consumatori de dramaturgie nici nu vor mai călca vreodată într-o sală, după ce au văzut cam care e faza cu teatrul.

Acceptând să joace un spectacol într-un spaţiu impropriu, actorii şi regizoarea Chris Simion şi-au făcut lor înşile un deserviciu. Într-o oră şi zece minute, frazele banal-halucinante s-au repezit stridente din lavaliere, în toate urechile blazate găsite libere la faţa locului:

„Secretul fericirii în cuplu: să nu ceri mult şi să nu compari“; „Relaţia perfectă are trei elemente: admiraţie, respect şi dorinţă, dar niciodată n-o să le ai pe toate în acelaşi timp“; „Fericirea este când este bine şi nu ne certăm şi dormim“; „De multe ori, căsătoria este o închisoare pe viaţă dar cu reale posibilităţi de graţiere“; „Înainte să-l întâlneşti pe Făt-Frumos trebuie să săruţi foarte multe broaşte“; „Nu există nicio diferenţă între un bărbat deştept şi unul prost atunci când se îndrăgostesc“; „Secretul căsătoriei fericite: să nu ai preferinţe“. 

Şi două mostre de aşa-zis umor: „Ea: Dacă aduci tot salariul acasă înseamnă că mă iubeşti? El: Bine, am să încerc să nu-l mai aduc pe tot“ şi „S-a rupt vraja!“, spune soţia. „Şi pijamaua mea s-a rupt“ îi răspunde soţul.  Spectacolul regizoarei Chris Simion este mult sub propriile reuşite: „Dragostea durează trei ani“, „Un spectacol de teatru“ şi „Copilul divin“.

Info

Teatrul Undercloud, Compania D’AYA

Te iubesc! Te iubesc? după „Zăpezile de altădată“ de Dumitru Solomon

Cu: George Corodeanu, Corina Moise, Manuela Hărăbor

Dramatizarea şi regia artistică: Chris Simion

* *

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite