Şcoala unor copii răi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Copii răi“, spectacolul regizat de Alexandru Mihăescu la Teatrul Luni de la Green Hours, ne arată viciile relaţiei copil-părinte-profesor. Dramaturgul Mihaela Michailov a văzut la televizor un reportaj despre un caz de violenţă în şcoală şi a schiţat portretele robot ale celor vinovaţi de agresiune.

Din cele 168 de ore ale săptămânii, un copil doarme 56. Asta înseamnă că-i rămân, în fiecare săptămână, 112 ore ca să-şi construiască un sine. În fiecare săptămână, un copil se uită 55 de ore la televizor. Asta înseamnă că-i rămân 57 de ore ca să crească. În fiecare săptămână, un copil stă la şcoală 30 de ore. Opt ore îi iau pregătirea şi drumul la şcoală şi înapoi acasă, şapte ore temele.

Un total de 45 de ore, timp în care este constant supravegheat, n-are spaţiu intim şi este pedepsit dacă încearcă să-şi impună individualitatea. Îi rămân, în fiecare săptămână, 12 ore ca să existe. Este calculul rapid pe care-l face dramaturgul Mihaela Michailov, în deschiderea piesei, iar frazele pronunţate de actriţa Katia Pascariu capătă greutate în aşteptarea care se naşte: îţi dai seama că, mai departe, ceva rău se va întâmpla.

O fată de 11 ani (posturile de televiziune ar altoi-o cu diminutivul „fetiţă", ca să caşte o nouă capcană emoţională după calapodul „mămică", „bebeluş", „copilaş") e legată şi bătută de câţiva colegi în sala de clasă. Un puşti o sugrumă, un „rârâit" îl aprobă şi o colegă îi priveşte neputincioasă. Nu este sfârşitul spectacolului, ci punctul lui culminant. Cum s-a ajuns aici?

Educaţie şi ostilitate

Actriţa Katia Pascariu reuşeşte un adevărat tur de forţă, în rol de părinte, de profesoară şi de copil-victimă a sistemului, trecând realitatea prin filtrul fiecărui personaj, în monologuri succesive şi plasând vina de la unul la altul. Copilul rău de astăzi are „Converşi", dă SMS-uri în ore şi este educat să fie lider, productiv, competitiv.Când e întrebat, nu ştie să răspundă. Profesorii de azi îl înţeleg prea puţin şi nici n-au răbdare să afle de ce elevul este comod şi mediocru. De ce copilul îşi amână alarma, ca să mai doarmă cinci minute, de ce nu şi-a făcut tema decât la „Mate", deşi mai are în aceeaşi zi şi Istorie, Română şi Geografie, de ce-şi face planul să chiulească, exact ca data trecută, de la Istorie.

Iar fata de 11 ani nu vrea să fie mai bună, mai deşteaptă, mai cuminte sau mai înţeleaptă, aşa cum îi cere mama, unicul părinte rămas alături de ea după divorţ. Ea vrea să fie liberă, să stea să se joace cu Nintendo DS şi ar putea face toată ziua orice din elastice. Mama a dat-o în urmă cu trei luni la o şcoală nouă, care nu-i place. N-are prieteni aici. Nu-i place la şcoală, pentru că „doamna" o va întreba dacă şi-a scris. Şi ea nu şi-a scris. Şi nici nu visează lecţia cu Grecia, aşa cum a fost obligată. Ea visează girafe. Şi o să copieze la lecţia despre democraţie. Da, aşa e, n-a citit un rând! Ea a citit revista „Cool Girl".

Are 11 ani şi nu scrie frumos. Nu poate să rezolve zece probleme într-o oră şi jumătate, nu poate să se concentreze, nu poate să-şi ţină mâinile. Şi se gândeşte că ar vrea să introducă în catalog măcar o singură materie. „Dacă în fiecare săptămână, fiecare copil ar face materia lui preferată, ar fi perfect", îşi spune. „Pentru ce ştii, nu iei notă. Ce-ţi place, nu e-n catalog". Are 11 ani şi nu e un copil dresat. Nu vrea să se facă ce vor alţii. Jumătate din temă şi-a făcut-o la şcoală, jumătate în autobuz.

Dramaturgul Mihaela

Michailov, actriţa Katia Pascariu, regizorul Alexandru Mihăescu, scenograful Adrian Cristea şi artista vizuală Cinty Ionescu şi-au făcut bine temele şi au creat un spectacol puternic, după un text consistent. Nu şi-au propus să răspundă la întrebări la care sunt datori să răspundă alţii, deşi spectacolul este plin de soluţii. În spectacolul lor, ca şi în viaţă, vina e ca un păianjen care-şi ţese pânza. Vina este a părintelui care nu ştie să treacă graniţa în sufletul copilului său, a profesorului care nu citeşte „Cool Girl", ca să vadă ce-i interesează pe elevii lui, şi a copilului care renunţă prea repede să lupte pentru a le atrage atenţia.

Info

Teatrul LUNI de la Green Hours „Copii răi"
cu Katia Pascariu
text: Mihaela Michailov
video: Cinty Ionescu
regia: Alexandru Mihăescu
muzica: Eduard Jak Neumann
mişcarea scenică: Farid Fairuz
scenografia: Adrian Cristea

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite