Arta iese în stradă la Watumi Festival & Fringe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 250 de artişti - actori, muzicieni, artişti plastici, acrobaţi, fotografi, comedianţi, mimi, dansatori, regizori, sculptori - îşi vor da întâlnire între 22 şi 26 iulie la Braşov, în cafenele, pe terase, în parcuri şi pe stradă. Watumi Festival & Fringe este primul festival care introduce noţiunea de „Fringe“ în România. Conceptul de Fringe, asociat cu ideea de libertate de exprimare în artă s-au născut în 1947, la

Watumi Festival & Fringe reuneşte spectacole şi happeninguri în fiecare zi. Evenimentul debutează cu o paradă la care vor participa atât profesionişti, cât şi voluntari. Parada porneşte din dreptul Teatrului „Sică Alexandrescu“, înaintează către Strada Eroilor, apoi pe Strada Mureşenilor până în Piaţa Sfatului, unde Paula Seling va susţine un concert.

Timp de cinci zile vor avea loc peste 35 de spectacole la secţiunea teatru, cu mai bine de 70 de reprezentaţii. Din program fac parte multipremiatul „Doodri Doodri“ al companiei Changpa din Coreea de Sud, „The Fire and the Betrayal“ al Teatrului „Actor Studio Antalya Regional“ din Turcia, Anca Sigartău şi 1-Q Sapro cu spectacolul Teatrului Metropolis din Bucureşti, „Cum m-am lăsat de gândit“, Trupa AL NostruM, cu „Teatru Sport“ şi „OM.ON.OFF.“, Compania Dell’Arte cu spectacolul „Alice“, spectacole de improvizaţie cu Improvisneyland, „3 Nopţi cu Madox” de Matei Vişniec, Stand-up Comedy cu Tiberiu Popovici de la Cafe Deko.

Concerte în fiecare zi

Vor urca pe scenă peste 30 de trupe şi artişti: Şuie Paparude, The Amsterdams, Pixels, Blazzaj, Aria Urbana, Paula Seling, Mes Quins, The Others, Tep Zepi, Rain District, Van Cramp, Imago Mundi, Bucharest AV, Astorpia Tango Quintet, care vor susţine concerte în fiecare zi. Pe întreaga durată a festivalului, peste 40 de artişti plastici şi fotografi îşi vor arăta lucrările. Nu vor lipsi proiecţiile de scurtmetraje.

image

Afişul festivalului care se desfăşoară în premieră în România

La Watumi Festival & Fringe vor fi şi numeroase activităţi pentru copii, de la teatru de păpuşi până la ateliere de creaţie. Vor mai fi workshopuri ale echipelor de teatru, film, fotografie şi artă urbană, dar şi multe alte evenimente de stradă. „Actori, muzicieni, artişti plastici, acrobaţi, fotografi, comedianţi, mimi, dansatori, regizori, sculptori găsesc în lumea creată de Watumi libertatea de a cunoaşte, de a gândi şi de a se exprima“, anunţă organizatorul manifestării (Asociaţia pentru Susţinerea şi Promovarea Artiştilor).

Pe străzile Braşovului, peste 100 de artişti îşi vor expune şi vinde lucrările în târgul de obiecte de artizanat. Cetatea Braşov va găzdui şi evenimente care aduc în prim-plan creaţiile designerilor de modă români.Watumi Festival & Fringe se va desfăşura atât în spaţii de interior, cât şi în aer liber.

Interacţiune cu publicul

„Este un festival care încurajează artiştii să iasă în stradă, pentru comunicare şi interacţiune directă cu publicul, acesta fiind, de altfel, conceptul unui festival de Fringe - libertatea şi apropierea de public“, mai spun organizatorii. Watumi Festival & Fringe, primul festival care introduce noţiunea de „Fringe“ în România, promovează arta în toate formele ei.

Conceptul de „Fringe“ a luat naştere în 1947, la Edinburgh, în Marea Britanie. La acea vreme, opt trupe de actori au jucat la primul Festival Internaţional din Edinburgh fără să fi fost invitate. Demersul a revoluţionat ideea de festival de artă, permiţând artiştilor liber profesionişti să se adreseze publicului în cadrul unei manifestări artistice de amploare.

Astăzi, noţiunea de „Fringe“ este asociată cu liberalizarea artei. Spaţiul „Fringe“ este deschis tuturor formelor de expresie artistică şi intermediază o comunicare vie între artişti şi public.

De văzut!

Miercuri, 22 iulie

Piaţa Sfatului, ora 21.00 Concert Paula Seling

image



Joi, 23 iulie

Centrul Cultural Reduta, ora 19.00 „Cum m-am lăsat de gândit“ Teatrul Metropolis (Bucureşti)

Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu“ Sala Studio, ora 20.00 Rodica Mandache şi studenţii

Vineri, 24 iulie

Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu“ Sala Mare, ora 17.00  „The fire and the betrayal“ - Actor Studio Antalya Regional Theater (Turcia)

Mansarda Casei Băiulescu între orele 23.00-24.00 proiecţii scurtmetraj

Sâmbătă, 25 iulie

Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu“ Sala Mare, ora 20.30 „Doodri, doodri – Lost memory“ Changpa Theater (Coreea de Sud)

Duminică, 26 iulie

Mansarda Casei Băiulescu între orele 21.00-23.00 proiecţii de scurtmetraj

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite