De ieri...De azi: George Arliss şi Gareth Armstrong

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Arliss şi Gareth Armstrong au jucat rolul lui Shylock, în „Neguţătorul din Veneţia”, de William Shakespeare.

Cunoscut ca un actor ideal pentru  roluri de politicieni, rajahi, regi sau sultani, George Arliss şi-a început cariera în Anglia, iar la începutul secolului XX a plecat în America, unde a devenit în scurt timp un star de cinema. Este primul actor britanic care a câştigat un premiu Oscar pentru rolul din „Disraeli". Arliss a revenit pe Broadway în 1924, iar în 1928 l-a interpretat pe Shylock, acesta fiind ultimul lui rol important în teatru.

Actorul Jacob Adler spunea în cartea sa de memorii că Shylock a fost interpretat mereu într-o cheie negativă, iar abia în secolul al XIX-lea această atitudine antisemită s-a schimbat, atunci când Edmund Kean i-a dat acestui personaj o faţă umană. „Filmele sunt precum repetiţiile generale în teatru. Nu ajungi niciodată la acele momente de inspiraţie în care publicul îl ajută pe un actor să se autodepăşească. De aceea cred că niciun actor nu poate să dea tot ce-i mai bun din el atunci când joacă într-un film", spunea Arliss.

Fost actor în cadrul Royal Shakespeare Company, Gareth Armstrong a jucat rolul lui Shylock în 1998 la Salisbury Playhouse, iar câţiva ani mai târziu a scris şi a jucat într-un one-man show numit „Shylock", în care se fac referinţe la Pilat din Pont, Adolf Hitler şi Dracula. În cartea „A Case for Shylock: Around the World with Shakespeare's Jew", Armstrong povesteşte că i-a citit textul regizorului  Frank Barrie, iar acesta i-a răspuns:

„Văd că te-ai documentat foarte bine, dar unde e piesa? Cine eşti tu? Eşti Gareth? Eşti Shylock? Eşti actorul care-l joacă pe Shylock? Trebuie să-ţi găseşti o voce." Urmând sfatul lui Barrie, Armstrong şi-a construit monologul din perspectiva lui Tubal: „Sunt cel mai bun prieten al lui Shylock. De fapt, singurul lui prieten. Îl voi juca pe Tubal. Sunt de acord că e un rol mic şi că nu are decât opt replici, dar e un personaj crucial în această piesă."

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite