De ieri, de azi: John Barton şi Brian Kulick

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Barton şi Brian Kulick au pus în scenă  „A douăsprezecea noapte“, de William Shakespeare.

„John Barton a realizat cele mai importante spectacole shakespeariene ale epocii noastre", spunea criticul  Michael Billington. Chiar dacă astăzi nu mai e activ ca regizor, John Barton e considerat un fel de mentor al regizorilor care au activat în cadrul Royal Shakespeare Company. Artişti consacraţi precum Trevor Nunn, Gregory Doran sau Michael Boyd sunt doar câţiva  dintre cei pe care Barton i-a consiliat şi îndrumat.

„Zeii sunt cei care au vrut ca Royal Shakespeare Company să supravieţuiască până în zilele noastre. Nimeni n-ar fi crezut în urmă cu cincizeci de ani că acest teatru va avea o viaţă atât de lungă. RSC n-a fost niciodată dorit de establishment şi cred că asta ne-a făcut pe toţi mai puternici şi mai curajoşi. Un lucru pe care l-am învăţat după atâţia ani de teatru este că, indiferent de talentul anumitor regizori, succesul  unui teatru depinde în primul rând de calitatea actorilor", spunea John Barton într-un interviu.

Despre  Brian Kulick se spune că este cel mai eclectic regizor newyorkez contemporan pentru că  alternează mereu piese clasice cu texte contemporane. „«Timon din Atena» e prima piesă de Shakespeare pe care am avut ocazia să o pun în scenă. Am ales acest text pentru că nu e atât de cunoscut şi m-am gândit că nu o să observe prea multă lume, dacă o dau rău în bară. Apoi am vrut să pun în scenă «Cymbeline», dar Andrei Şerban  făcuse deja  un spectacol extraordinar după acest text şi mi-am dat seama că nu o să pot atinge acel nivel", spunea Kulick într-un interviu.

„Cu toate că trăim într-o eră a tehnologiei avansate, ceva mă face să cred că nu suntem departe de epoca elizabetană. Teatrul elizabetan s-a născut într-o lume haotică şi de aceea cred că  Shakespeare e un dramaturg al zilelor noastre.  Atmosfera pieselor sale e una urbană, e o lume aflată într-o continuă schimbare în care nimic nu pare stabil".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite