Irlanda vine la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irlanda vine la Bucureşti
Irlanda vine la Bucureşti

Între 16 şi 18 septembrie, la Institutul Cultural Român se desfăşoară Zilele Filmului Irlandez. Evenimentul, organizat chiar în clădirea Institutului, va aduce publicului român trei dintre cele mai relevante lungmetraje irlandeze ale ultimilor ani şi un grupaj de nouă scurtmetraje.

Potrivit publicaţiei americane „Variety”, până acum zece ani, existau doar doi regizori irlandezi de care auzise lumea: Neil Jordan („The End of the Affair”, „Interview with the Vampire”) şi Jim Sheridan („My Left Foot”, „In the Name of the Father”). În 2009 însă, Irlanda se poate mândri cu mai mult de zece realizatori şi scenarişti cu o carieră internaţională semnificativă.

Din generaţia noilor realizatori se numără: Conor McPherson, Martin McDonagh, Kirsten Sheridan, Damien O’Donnell, Lance Daly, Paddy Breathnach - un fel de noul val al cinematografiei irlandeze comparabil cu cel din România ca amploare.

Un motiv care justifică explozia industriei de film irlandez este de natură economică. Reducerea masivă a taxelor în acest sector economic alături de promovarea extensivă a acestuia de către The Irish Film Board (Consiliul irlandez de film) au făcut ca interesul pentru cinematografia irlandeză să crească, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Filme premiate

Organizat de către Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ambasada Irlandei la Bucureşti şi Institutul Irlandez de Film, evenimentul, intitulat Zilele Filmului Irlandez, se va desfăşura de astăzi până vineri, începând cu ora 18.30, la sediul Institutului Cultural (Aleea Alexandru 38).

Primul film proiectat va fi „Kings”, în regia lui Tom Collins, o dramă care a fost propunerea Irlandei cel mai bun film într-o limbă străină la Oscar, în 2008.

Filmul este povestea unor prieteni care au emigrat în Anglia la sfârşitul anilor ’70 cu promisiunea de a reveni în Irlanda. Dupa 25 de ani, doar unul dintre ei se întoarce acasă, Jackie, al cărui trup a fost găsit într-o staţie de metrou, zdrobit de un tren.

Filmul proiectat joi va fi „Cré Na Cille” (2007), în regia lui Robert Quinn, un film despre o ură obsesivă, care a luat naştere din gelozie.

image

Imagine din filmul „Cinegael Paradisio“

Puternica rivalitate iniţială dintre două tinere surori o lasă pe Caitríona cu inima frântă după ce bărbatul de care aceasta era îndrăgostită îi este furat. Caitríona niciodată nu-şi va ierta sora, iar ura acumulată împotriva acesteia o ghidează în fiecare zi, atât pe lumea aceasta, cât şi pe cealaltă.

Pelicula a câştigat premiul special pentru cel mai bun film în limba irlandeză la IFTA - Irish Film and Television Awards 2008.

Lungmetrajul de vineri va fi documentarul Cinegael Paradiso (2004), în regia aceluiaşi Robert Quinn, documentar premiat la Festivalul Internaţional de Film Cinénygma de la Luxembourg, 2004, la Galway Film Fleadh, 2004, la Celtic Film and Television Award, 2005 şi la Spirit of the Festival Award.

Este povestea cinematografului independent Cinegael, înfiinţat de producătorul de film Bob Quinn, în care fiul său, regizorul Robert Quin, şi-a petrecut copilăria şi se concentrează asupra contribuţiei pe care cinematograful a avut-o asupra vieţii culturale a comunităţii locale, precum şi asupra industriei de film irlandeze.

Poveşti, aventuri, drame

Selecţia de scurtmetraje prezentată vineri va începe la ora 19.30 şi va include: „Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty” (Frumoasa din pădurea adormită a lui Granny O’Grimm), 2008, în regia lui Nicky Phelan, film răsplătit cu premiul publicului la Festivalul internaţional de la Palm Springs şi „Abbi’s Circle” (Cercul lui Abbi), 2008, în regia lui Siobhan Twomey, o colecţie de trei filme scurte care descriu aventurile lui Abbi, o tânără nigeriană care locuieşte în Dublin. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun film irlandez la Stranger Than Fiction Film Festival, 2007.

De asemenea, spectatorii bucureşteni vor putea viziona „Whatever Turns You On” (Ce te dă peste cap), 2008, în regia lui Declan Cassidy – o poveste neobişnuită despre un furt care a primit multiple premii la festivalurile de la Florenţa, Keery, Aspen Shortfest, SUA şi la Festivalul Internaţional Filmstock, Marea Britanie, 2008.

image



Între scurtmetraje sunt şi documentare, cum este „A Film from My Parish: 6 Farms“ (Un film din satul meu: 6 ferme), 2008, în regia lui Tony Donoghue - un film remarcabil despre fermierii în vârstă de lângă casa regizorului, rămaşi într-un trecut de care nu vor să se desprindă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite