Aceeaşi piesă, alţi regizori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au pus în scenă „Cum vă place“, de William Shakespeare.

De ieri: Margaret Webster

Dacă Lee Strasberg a fost cel care a revoluţionat stilul de joc al actorilor americani, Margaret Webster a fost cea care a schimbat radical maniera de punere în scenă a operei lui Shakespeare. Şi-a început cariera ca actriţă în Anglia, iar în anii '30 s-a întors în SUA. În 1943, a regizat „Othello" (spectacol care avea să se joace 296 de ori - un record pentru Broadway), iar în 1946 a fondat împreună cu Eva Le Gallienne American Repertory Theatre.

Cu toate că era considerată specialistă în Shakespeare, Webster a fost de multe ori criticată pentru gesturile sale „iconoclaste": distribuirea unui boxer de culoare în rolul lui Caliban i-a şocat pe unii dintre criticii epocii. Lupta ei împotriva rasismului şi implicarea în diferite campanii de susţinere a drepturilor minorităţilor au fost motive suficiente pentru ca numele ei să figureze pe celebrele liste negre.

De azi: Thea Sharrock

Născută în Africa într-o familie de jurnalişti, Thea Sharrock a absolvit Filosofia la Oxford, iar la 22 de ani a regizat primul spectacol. Doi ani mai târziu a devenit cel mai tânăr director de teatru din Marea Britanie, atunci când a preluat conducerea companiei Southwark Playhouse. În ultimii ani a pus în scenă multe texte de Shakespeare, tot ea fiind şi cea care a readus în prim plan piesa lui Peter Shaffer, „Equus", într-un spectacol în care rolul principal i-a revenit vedetei din „Harry Potter", Daniel Radcliffe. „Thea e extraordinară.

Ea e cu adevărat o femeie a secolului XXI: poate să facă patru spectacole simultan şi să fie în acelaşi timp şi o mamă extraordinară pentru cei doi copii ai ei", spunea Radcliffe într-un interviu. Reprezentanta unei generaţii teatrale excepţionale, Sharrock e însă sceptică în privinţa şcolii de regie britanice.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite