Aceeaşi piesă, alţi regizori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joseph Papp şi Lee Breuer au pus în scenă „Regele Lear“, de William Shakespeare

De ieri: Joseph Papp

În afara succeselor pe care le-a avut ca producător, Joseph Papp a semnat şi regia unor spectacole de referinţă pentru istoria teatrului american, cel mai cunoscut fiind "Hamletul" din 1979, în care au jucat Al Pacino (în rolul lui Hamlet), Meryl Streep, Christopher Walken şi Raul Julia. Ascensiunea lui Papp în teatrul newyorkez a coincis cu mişcarea Off-Broadway, el fiind, alături de Ellen Stewart, unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai teatrului comercial şi unul dintre promotorii teatrului educaţional.

În 1954, a fondat New York Shakespeare Festival cu scopul de a face accesibile piesele lui Shakespeare unui public cât mai larg. În 1957, a primit acordul autorităţilor pentru realizarea unor spectacole shakespeariene în Central Park din New York. Apoi, a obţinut un sediu pentru fundaţia sa - Public Theater (teatru care astăzi îi poartă numele), un spaţiu care a fost inaugurat cu spectacolul "Hair" şi care a devenit o rampă de lansare pentru noii dramaturgi.

De azi: Lee Breuer

S-a format ca dansator la „şcoala" lui Merce Cunningham, iar în 1970 a înfiinţat Mabou Mines, o companie dedicată teatrului, muzicii, dansului, literaturii şi artelor vizuale. Un punct de cotitură în cariera lui Breuer îl constituie întâlnirea cu textele lui Beckett, Camus şi Sartre; ceea ce e inedit în modul în care tratează Breuer opera acestor autori este dinamismul montărilor.

Despre spectacolele lui se spune că se disting printr-un caracter hibrid şi printr-un melanj între metode diferite, de la Stanislavski şi Grotowski, până la teatrul indian şi cel japonez. „Lee Breuer explorează relaţia dintre om şi formele îmbrăcate de natura din jurul lui; spectacolele lui oscilează astfel între spaţiul liliputan, între camera-cutie unde încap cu greu câţiva spectatori şi cel în aer liber, în parcuri, pe întinderi impresionante, având drept fundal natura sau construcţii gigantice", scria Ileana Berlogea în „Teatrul american de azi".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite