Aceeaşi piesă, alţi regizori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Baker şi Michael Grandage au pus în scenă „Hamlet“, de William Shakespeare

De ieri: Paul Baker

În urma unei lungi călătorii de documentare întreprinse în Anglia, Germania, Rusia şi Japonia, Paul Baker s-a întors în Texas şi a înfiinţat, în 1959, Dallas Theater Center, unul dintre cele mai importante spaţii experimentale din teatrul regional american. Primul spectacol important pe care l-a realizat aici a fost Hamlet, producţie în care a folosit câte trei interpreţi pentru rolurile principale.

Ca profesor de actorie la Universitatea din San Antonio, a revoluţionat sistemul pedagogic teatral prin dezvoltarea unei metode de integrare a abilităţilor. Una dintre ideile de bază susţinute de Baker este aceea că nu există oameni cu talent sau oameni fără talent.

Baker mai spune că procesul de dezvoltare a capacităţilor creatoare este condiţionat de două aspecte: dobândirea încrederii şi dorinţa de autodescoperire. „Sunt interesat să vă ajut să vă descoperiţi capacitatea creatoare, să vă obişnuiţi cu posibilităţile voastre", le spunea regizorul studenţilor săi.

De azi:Michael Grandage

Grandage şi-a început cariera ca actor, dar, după câteva roluri nesemnificative, s-a îndreptat spre regia de teatru. „Împlinisem 30 de ani şi nu eram deloc mulţumit de ce făceam. Aveam colaborări din ce în ce mai puţine şi mi-am dat seama că nu mai pot continua aşa. Aşa că m-am apucat de regie, deşi nu aveam nici o siguranţă că aş putea face asta" , spunea regizorul englez.

În 2002, a preluat postul de director la Donmar Warehouse de la Sam Mendes şi în doar câţiva ani numele lui a ajuns să figureze pe listele de nominalizări ale celor mai im­portante premii din Marea Bri­tanie. Grandage e unul din­tre puţinii regizori englezi des­pre care se spune că n-a avut niciun eşec până acum.

A colaborat în ultimii ani cu actori ca Ian McKellen, Judi Dench, Kenneth Branagh şi recent a pus în scenă un „Hamlet" de succes, cu Jude Law în rolul principal. Atunci când a montat „Othello", cu Ewan McGregor în rolul lui Iago, interesul pentru spectacol a fost atât de mare, încât biletele se vindeau cu 1200 de lire.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite