Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au jucat rolul Cleopatrei, în „Antoniu şi Cleopatra“, de William Shakespeare

De ieri: Katharine Cornell

Una dintre cele mai mari actriţe ale teatrului american din secolul XX, Katharine Cornell l-a avut ca mentor chiar pe soţul ei, regizorul Guthrie McClintic, cel care i-a ales rolurile şi care a ajutat-o să-şi învingă frica de Shakespeare. Pasiunea ei pentru teatru a fost atât de mare, încât şi-a motivat refuzul de a juca în filme spunând că singurul public în care crede este cel cu care poate avea un contact viu. În 1946, Cornell a jucat pentru a cincea oară rolul Candidei alături de tânărul Marlon Brando, dar de data aceasta reacţia criticii n-a mai fost una entuziastă.

Stilul de interpretare al actriţei părea unul desuet în comparaţie cu cel al lui Brando. „Cred că cel mai important lucru pentru o tânără actriţă este să înveţe să-şi folosească vocea în mod adecvat. Unul dintre lucrurile care m-au ajutat enorm în carieră a fost faptul că mi-am făcut un obicei din a citi în franceză cu voce tare. Limba franceză poate ajuta un actor mai mult decât orice altă limbă", scria Cornell în cartea ei de memorii.

De azi: Harriet Walter

Până să joace alături de Patrick Stewart în „Antoniu şi Cleopatra", spectacol regizat de Gregory Doran la Royal Shakespeare Company, Harriet Walter a mai jucat la RSC în piese ca „Visul unei nopţi de vară", „Totul e bine când se termină cu bine", „Macbeth", „Mult zgomot pentru nimic" sau „Trei surori". „Unul dintre lucrurile care m-au emoţionat în crearea acestui rol a fost nesiguranţa Cleopatrei în legătură cu aspectul ei fizic. E o atitudine pe care o înţeleg foarte bine, dar cu care nu mă identific în totalitate.

Am şaizeci de ani şi cu toate astea sunt destul de împăcată cu felul cum arăt, deşi mi-aş dori să am ochii mai mari, nasul mai mic şi mai puţine riduri. Dar ceea ce vreau să spun este că nu ar trebui să ne fie ruşine de vârsta pe care o avem. Bineînţeles că nu e prea drăguţ să îmbătrâneşti, pentru că viaţa devine din ce în ce mai scurtă, dar în acelaşi timp sunt dispusă să înfrunt inevitabilul şi să văd partea bună a lucrurilor", mărturisea actriţa britanică într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite