Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asta Nielsen şi Eve Best au jucat rolul Heddei Gabler, în „Hedda Gabler“, de Henrik Ibsen

De ieri: Asta Nielsen

Evenimentul care a transformat-o pe Asta Nielsen dintr-o oarecare actriţă de teatru daneză în primul mare star al cinematografului internaţional a fost întâlnirea cu regizorul Urban Gad. El a fost cel care a convins-o să părăsească Danemarca şi să se stabilească în Germania.

În cei douăzeci de ani petrecuţi aici, Nielsen a jucat în peste 70 de filme, 30 dintre ele fiind regizate chiar de soţul ei, Urban Gad. Cel mai controversat rol al ei a fost Hamlet, într-un film inspirat de o teorie foarte populară pe atunci, potrivit căreia prinţul Danemarcei ar fi fost de fapt femeie. După venirea la putere a lui Hitler, „Die Asta" s-a întors în Danemarca şi şi-a reluat cariera teatrală.

Asta Nielsen este considerată o reformatoare a artei actoriceşti datorită stilului ei minimalist, non-teatral, despre care s-a spus mereu că nu e cu mult diferit de cel al actriţelor din zilele noastre. „Asta este cea care m-a învăţat tot ce ştiu. În ceea ce priveşte interpretarea dramatică, expresivitatea şi versatilitatea, eu nu mă pot compara în nici un fel cu ea", mărturisea Greta Garbo. ;

De azi: Eve Best

Încă de la debutul ei în 1999 în „Ce păcat că-i curvă", spectacol în care a jucat alături de Jude Law, Eve Best a fost elogiată şi comparată de critici cu Judi Dench şi Maggie Smith. Pentru acest rol, Best a câştigat premiile Evening Standard şi Premiul Criticii pentru cel mai bun debut. A urmat o serie de roluri importante - Lady Macbeth, Electra, Fedra, dar rolul care i-a adus premiul Olivier pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal şi care i-a conferit statutul de cea mai bună actriţă a generaţiei ei a fost cel al Heddei Gabler.

„Best reuşeşte să atingă toate paradoxurile acestui rol, reuşind să joace o femeie care e în acelaşi timp sexy şi frigidă, îndrăzneaţă şi laşă, plictisită şi excitată, puternică şi vulnerabilă", scria Charles Spencer în The Telegraph despre performanţa actriţei britanice în „Hedda Gabler".

„Rolurile mari din teatrul clasic sunt de cele mai multe ori distructive. Toate aceste personaje pe care le-am jucat până acum sunt femei puternice, dar sunt surse de energie negativă", spunea Eve Best într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite