Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Harris şi Ian McDiarmid
Richard Harris şi Ian McDiarmid

Richard Harris şi Ian McDiarmid au jucat rolul lui Henric IV, în „Henric al IV-lea“, de Luigi Pirandello

De ieri: Richard Harris

Harris a debutat în 1956 în spectacolul „The quare fellow", iar unul dintre cei care au văzut încă de atunci în tânărul irlandez din Limerick un actor cu potenţial uriaş a fost Lee Strasberg. Despre Harris s-a spus mereu că nu s-a ridicat niciodată la înălţimea talentului său. „Actorii obişnuiesc să se ia mult prea în serios. Samuel Beckett e important, Joyce e important - ei chiar au lăsat ceva în urma lor. Dar Laurence Olivier nu e la fel de important. Actoria e o chestie foarte simplă, dar actorii vor să o complice şi să facă din ea o artă", spunea Richard Harris într-un interviu.

Criticul literar Terry Eagleton aminteşte de un episod în care protagonist a fost Harris şi care e cât se poate de sugestiv în privinţa raporturilor dintre englezi şi irlandezi. Atunci când Harris a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, presa britanică a scris: „Un actor englez câştigă premiul la Cannes". Dar atunci când Harris a fost implicat într-o bătaie, aceeaşi presă engleză a scris: „Actor irlandez arestat într-un bar".

De azi: Ian McDiarmid

Creatorul unuia dintre cele mai diabolice personaje din istoria filmului („Palpatine", în „Star Wars"), McDiarmid şi-a câştigat un loc de frunte în teatrul englez nu numai ca interpret, dar şi ca director al Teatrului Almeida, pe care l-a condus alături de actorul Jonathan Kent.

McDiarmid şi Kent au fost numiţi directori în 1990 (într-un moment în care Almeida era doar un nume obscur) şi în câţiva ani au reuşit să-l transforme în ceea ce „New York Times" numea „unul dintre cele mai mari teatre ale lumii". Acest succes uriaş se explică şi prin faptul că Almeida a devenit un „refugiu" pentru vedete ca Anna Friel, Juliette Binoche, Kevin Spacey, Ralph Fiennes sau Gael Garcia Bernal.

McDiarmid îşi aminteşte că s-a hotărât să se facă actor la vârsta de cinci ani, atunci când tatăl său l-a dus prima la oară la teatru: „Am fost fascinat, dar şi speriat în acelaşi timp. Lumini, decoruri, machiaj... Nu ştiam ce înseamnă toate astea, dar eram convins că vreau să fiu şi eu acolo".

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite