Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceeaşi piesă, alţi actori!
Aceeaşi piesă, alţi actori!

Innokenti Smoktunovski şi David Tennant au interpretat rolul lui Hamlet,  din piesa „Hamlet”, de William Shakespeare.

De ieri: Innokenti Smoktunovski

Tensiunile diplomatice dintre Anglia şi Rusia au fost mereu dublate de cele de natură artistică. De exemplu, una dintre  „problemele” nerezolvate de cele două ţări îi vizează pe Olivier şi Smoktunovski. Care dintre ei doi a fost cel mai bun interpret al lui Hamlet din secolul XX? 

Criticii ruşi sunt, bineînţeles, de partea lui Smoktunovski. În mod paradoxal, unii critici englezi spun şi ei acelaşi lucru. Aceiaşi critici ruşi sunt însă de părere că talentul uriaş al lui Smoktunovski n-a fost exploatat aşa cum trebuie.

„Cred că talentul lui nu s-a dezvoltat niciodată la întregul lui potenţial, pentru că acel gen de talent universal, de proporţii aproape renascentiste, era imposibil de împlinit în cadrul artei sovietice. Repertoriul obişnuit de piese sovietice i se potrivea ca un pantof de copil pe piciorul unui adult”, spunea regizorul Lev Dodin despre marele actor rus.

De azi: David Tennant

Încă dinainte de premieră, „Hamletul” lui Greg Dorian a stârnit un interes uriaş printre fanii lui Tennant. Mai sceptici, criticii n-au văzut în asta decât o mişcare înţeleaptă de marketing şi nu i-au dat prea multe şanse tânărului actor scoţian, cunoscut publicului larg datorită rolului său din serialul „Doctor Who”.

Cu toate astea, succesul lui Tennant n-a fost doar unul de box-office. Au fost voci care au spus chiar că Tennant devine prin acest rol cel mai bun actor al scenei engleze actuale, iar un critic conservator şi pretenţios ca Billington nu s-a sfiit să-l plaseze în galeria marilor actori shakespearieni.

La puţin timp după premieră, Tennant a dezvăluit presei că, în timpul spectacolului, el ţine în palme craniul lui André Tchaikowski. Explicaţia e simplă: artistul polonez şi-a donat craniul prin testament teatrului Royal Shakespeare Company pentru a fi folosit în scopuri artistice.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite