Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ulrich Mühe şi Jude Law au jucat rolul lui Hamlet, din „Hamlet“ de William Shakespeare

De ieri: Ulrich Mühe

Atunci când Heiner Müller l-a invitat să joace la Volksbühne, Ulrich Mühe abia absolvise Institutul de Teatru Hans Otto din Leipzig. În urma propunerii lui Müller, Mühe joacă Hamlet în două ipostaze: o dată în varianta shakespeariană şi a doua oară în piesa lui Müller, „Hamletmachine“.

Critic acerb al regimului comunist din Germania de Est, Mühe - cândva un fost grănicer al Zidului Berlinului – a fost unul dintre liderii mişcărilor de protest care au precedat căderea zidului. Ironia tragică este că rolul care i-a adus faima - cel al unui agent STASI în filmul „Vieţile altora“ - este şi ultimul său mare rol din carieră.

La scurt timp, după acest film, Mühe a murit de cancer la stomac. Dintre rolurile recente din teatru, cel mai important a fost cel din „Purificare“, de Sarah Kane, regizat de Thomas Ostermeier la Schaubühne. „Teatrul era singurul loc din Germania de Est în care oamenii nu erau minţiţi. Pentru noi, actorii, teatrul era ca o insulă de libertate“, spunea actorul.

De azi: Jude Law

ll Unul dintre cele mai aşteptate spectacole ale acestui an, „Hamletul“ lui Michael Grandage, cu Jude Law în rolul principal, a avut un succes uriaş de public, atât la Londra cât şi pe Broadway. Premiera americană a avut loc la începutul acestei luni şi, din câte se pare, are toate şansele, ca în mai puţin de trei luni, să recupereze investiţia de 2,5 milioane de dolari.

Cu toate că cei mai mulţi critici au apreciat jocul lui Jude Law şi l-au considerat chiar mai bun decât „Hamletul“ lui David Tennant, unii dintre ei n-au ezitat să-l taxeze aspru pe tânărul actor britanic: „Law e atât de încântat în postura de Jude Law spunând a fi sau nu a fi, încât poţi crede că de fapt ceea ce spune el de fapt este a fi sau a nu fi fabulos“, scria Matthew d’Ancona, criticul de la The Spectator. „Hamlet e ca un cântec grozav care a fost interpretat până acum de muzicieni diferiţi.

E ca şi cum Bob Dylan, Van Morrison şi Joni Mitchell au cântat toţi aceeaşi piesă. Dar au adus fiecare un sunet nou şi o altă nuanţă“, spunea Jude Law într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite