Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceeaşi  piesă, alţi actori!
Aceeaşi piesă, alţi actori!

Maria Casares şi Helen Mirren au jucat rolul lui Alice, din „Dansul morţii“, de August Strindberg.

De ieri: Maria Casares

Fiica unui om politic spaniol, Maria Casares a lucrat ca asistentă medicală în timpul războiului civil spaniol, iar apoi, după victoria lui Franco, a cerut azil politic la Paris. A absolvit Conservatorul din Paris şi a jucat pe scenele celor mai importante teatre din Franţa: compania Renaud-Barrault (unde joacă în 1948 în piesa lui Camus, „Starea de asediu“), Comedia Franceză (e una dintre primele actriţe străine care urcă pe această scenă) şi Teatrul Naţional Popular, condus de Jean Vilar.

A debutat în film  în „Les enfants du paradis“, pelicula din 1945 a lui  Marcel Carné, şi a mai colaborat cu regizori ca Jean Cocteau şi Robert Bresson. „Trebuie să ştii să schimbi, să pleci dintr-un teatru chiar când te simţi bine; să treci de la un regizor care îţi stăvileşte elanul la altul care lasă personalităţii tale posibilitatea de a se exprima liber. Sunt convinsă de altfel că la teatru ai mult de câştigat din diversitatea experienţelor“, mărturisea actriţa în cartea autobiografică, „Résidente privilégiée“.

De azi: Helen Mirren

ll Descendenta unei familii aristocrate din Rusia, ai cărei membri au emigrat în Londra după Revoluţia din Octombrie, Helen Mirren a debutat la Royal Shakespeare Company  la vârsta de 21 de ani. S-a făcut remarcată în roluri clasice, ceea ce n-a oprit-o însă să se dedice ulterior şi teatrului experimental. 

La începutul anilor ‘70 a colaborat cu Peter Brook la Centrul Internaţional pentru Cercetări Teatrale din Paris, proiect ce avea să se concretizeze într-un faimos şi atipic „turneu“ în nordul Africii. În 2001 a jucat pe Broadway rolul lui Alice (în „Dansul morţii“), alături de Ian McKellen; spectacolul a trecut însă neobservat, pentru că premiera a avut loc la o zi după  atacurile de la World Trade Center.

„Toate ambiţiile mele s-au născut din invidie. Când eram mică şi mergeam la teatru eram invidioasă pe actriţa de pe scenă. Şi astăzi sunt invidioasă pe cei care sunt la fel de buni ca mine.“, spunea Helen Mirren într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite