Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceeaşi  piesă, alţi actori!
Aceeaşi piesă, alţi actori!

Michael Redgrave şi Patrick Stewart au jucat rolul lui Prospero, din „Furtuna“ de William Shakespeare.

De ieri: Michael Redgrave

Fiul unui celebru actor al filmului mut (Roy Redgrave), Sir Michael Redgrave a fost, alături de Laurence Olivier, Ralph Richardson şi John Gielgud, unul dintre marii actori clasici ai teatrului englez din secolul XX. După ce a absolvit Cambridge (unde îşi câştigase o reputaţie de editor şi poet talentat), Redgrave a fost remarcat de regizorul Tyrone Guthrie şi invitat de acesta să joace în 1936 la Old Vic rolul lui Ferdinand în “Zadarnicele chinuri ale dragostei”. 

A debutat în film în “The Lady Vanishes” (în regia lui Alfred Hitchcock)  şi a mai colaborat cu regizori precum Fritz Lang, Carol Reed şi Anthony Asquith.  Redgrave a fost un adept al metodei Stanislavski (deşi, în mod curios, a fost mereu considerat un actor excesiv de cerebral), metodă despre care a scris pe larg în autobiografia sa, “The actor’s way and means”, carte pe care a reuşit să o termine cu ajutorul fiului său, actorul Corin Redgrave.

De azi: Patrick Stewart

Unul dintre actorii emblematici de la Royal Shakespeare Company, Patrick Stewart a debutat  în teatru în 1966, alături de Ben Kingsley şi Ian Richardson şi a jucat mai apoi în rolul lui Snout din legendarul spectacol al lui Peter Brook, „Visul unei nopţi de vară”.

La vârsta de 15 ani a abandonat şcoala şi s-a angajat ca reporter, dar a fost dat afară pentru că îşi petrecea timpul mai mult prin teatre. În cei  patruzeci de ani de carieră la RSC, Stewart a jucat în peste şaizeci de roluri, ultimul fiind cel al lui Vladimir, din „Aşteptându-l pe Godot”, spectacol care a avut premiera anul acesta şi în care îl are partener pe Ian McKellen.

Întrebat de un jurnalist despre experienţa Star Trek (serialul în care l-a interpretat pe căpitanul Jean-Luc Picard), Patrick Stewart a răspuns: „Adevărul e că toţi aceşti ani în care am jucat rolul unor regi, prinţi şi eroi tragici n-au fost decât să mă pregătească pentru scaunul căpitanului de pe Enterprise.”


Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite