Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceeaşi piesă, alţi actori!
Aceeaşi piesă, alţi actori!

Richard Burton şi Christopher Walken au jucat rolul lui Coriolan, din „Coriolan“, de William Shakespeare.

De ieri: Richard Burton

Burton încă nu împlinise treizeci de ani atunci când criticii englezi începeau deja să-l compare cu Laurence Olivier şi să-l considere drept singurul rival al lui Paul Scofield. De-a lungul carierei sale a jucat în cele mai importante piese ale lui Shakespeare, iar Hamletul său din 1964  (în regia lui John Gielgud ) a fost spectacolul cu cele mai multe reprezentaţii din istoria Broadway-ului (136).

După „Hamlet“, şi-a întrerupt activitatea teatrală pentru a se dedica filmului şi s-a întors la teatru abia după 12 ani, în 1976, în rolul doctorului Martin Dysart din „Equus“, spectacol care i-a adus un premiu Tony.  „Am fost fascinat  de Shakespeare. Şi de Proust. Şi de Hemingway. Dar cel mai tare m-a marcat Dylan Thomas. Cei mai mulţi oameni mă privesc doar ca pe un beţiv şi un afemeiat. Nu spun că n-aş fi aşa ceva, dar contează totuşi din ce unghi priveşti. Dincolo de toate astea, eu sunt un om care şi citeşte foarte mult”, spunea Richard Burton într-un interviu.

De azi: Christopher Walken

Spre deosebire de Kevin Kline, un actor faimos pentru încăpăţânarea cu care refuză multe din ofertele care i se fac,  Walken a acceptat toate rolurile care i s-au oferit până acum; a intrat în lumea showbiz-ului american când era doar un copil (Jerry Lewis a fost unul dintre cei care l-au îndrumat în această direcţie) şi de atunci a jucat sute de roluri în teatru şi film.

Pasionat de dans, a abandonat după un an studiile la Hofstra University şi a debutat ca dansator în music-hall-uri. În afară de tragediile lui Shakespeare, Walken şi-a făcut un nume în lumea teatrului jucând în multe piese de Cehov (l-a interpretat pe Trigorin în „Pescăruşul“ lui Andrei Şerban) şi Tennessee Williams. „Toţi cei care ajung să mă cunoască sunt surprinşi. Dacă cineva ar vrea să facă un film după viaţa mea - nu că cineva ar vrea să facă asta -, tot filmul ar fi despre cum eu şi soţia mea ne învârtim prin casă. E ca şi cum ai privi cum se usucă vopseaua”, spunea actorul american într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite