Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceeaşi  piesă, alţi actori!
Aceeaşi piesă, alţi actori!

Ivor Novello şi Kevin Kline au jucat rolul lui Henry V, din „Henry V“, de William Shakespeare.

De ieri: Ivor Novello

Unul dintre cei mai versatili oameni de teatru ai începutului de secol XX, Novello a fost şi unul dintre marile staruri ale filmului mut britanic. Cântăreţ, compozitor şi actor, Novello a dominat scena engleză din anii ’20 până în 1950, fiind concurat din acest punct de vedere doar de dramaturgul, actorul şi regizorul Noël Coward. A fost pilot al aviaţiei britanice în Primul Război Mondial (uluitor este că a scăpat cu viaţă din două accidente de avion) şi a devenit un idol în rândul soldaţilor englezi după ce a compus celebrul cântec „Keep the Home Fires Burning“.

În perioada interbelică a semnat regia unor music-hall-uri grandioase şi a jucat în două din filmele lui Alfred Hitchcock: „The Lodger: A Story of the London Fog“ şi „Downhilll“. Ca mai toţi actorii englezi de primă mărime, Novello a plecat la Hollywood, fără a avea însă prea mare succes. Era mult prea atras de scena de teatru şi de teatrul englez pentru a se putea adapta la condiţiile industriei americane de film.

De azi: Kevin Kline

De-a lungul ultimelor decenii, Kevin Kline şi-a câştigat o reputaţie atipică în rândul actorilor americani: interpret prolific al rolurilor shakespeariene (criticul de la New York Times, Frank Rich, a spus despre el că este „un Laurence Olivier al Americii”) şi exigent în alegerea rolurilor, Kline a refuzat atât de  multe roluri de film, încât presa de la Hollywood a ajuns să-l numească Kevin Decline. Primul său mare rol de teatru a fost Hamlet într-un spectacol regizat de Liviu Ciulei la Public Theater din New York, iar rolul său de debut în film a fost cel al lui Nathan Landau din „Sophie’s Choice“.

„Cred că fiecare actor american vrea să fie star de cinema. Eu nu am vrut niciodată să joc în filme stupide, am vrut doar să joc în filme care să însemne ceva pentru mine. Atunci când am terminat şcoala de teatru am jucat în tot felul de tâmpenii pentru că nu aveam ce mânca. De atunci mi-am jurat să nu mai accept niciodată roluri în soap opera şi în filme comerciale”, spunea Kline într-un interviu.


Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite