Aceeaşi piesă, alţi actori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceeaşi piesă, alţi actori!
Aceeaşi piesă, alţi actori!

De ieri : Vladimir Vîsoţki Vîsoţki  i-a dezamăgit pe mulţi dintre fanii săi atunci când a mărturisit că el este în primul rând actor şi scriitor, şi mai apoi  muzician.

De ieri : Vladimir Vîsoţki

Vîsoţki  i-a dezamăgit pe mulţi dintre fanii săi atunci când a mărturisit că el este în primul rând actor şi scriitor, şi mai apoi  muzician. „Eu nu sunt nici bard şi nici menestrel”, spunea revoltat artistul rus într-un interviu. Ceea ce nu e atât de surprinzător din moment ce Vîsoţki-cântăreţul era un performer, iar versurile cântecelor sale erau roluri bazate pe fapte şi personaje reale.

Cel care l-a atras spre teatru a fost bunul său prieten Iuri Liubimov, care l-a invitat să joace Hamlet la teatrul Taganka. Tot la Taganka, Vîsoţki a jucat în 1975 rolul lui Lopahin în regia celuilalt mare regizor rus al epocii, Anatoli Efros.

Spre deosebire însă de prestaţia sa nonconformistă din „Hamlet”,  în rolul lui Lopahin el a fost de nerecunoscut: o prezenţă elegantă, cu maniere de gentleman, fără a avea nimic de-a face cu artistul rebel şi departe de stereotipul vulgar şi agresiv în care era de obicei încorsetat acest personaj. 

De azi : Roger Allam

Câştigător al unui premiu Olivier, Allam a avut o evoluţie discretă şi a „explodat” în teatrul englez  abia după vârsta de 40 de ani, făcându-i astfel pe unii critici să se întrebe: „Cum de nu ne-am dat seama până acum că e atât de bun?!” Allam aparţine acelei vechi tradiţii a teatrului englez care încurajează actorii să fie cât mai versatili cu putinţă.

Actorul britanic a reuşit să împace pantomima cu teatrul radiofonic, dramaturgia lui Cehov şi Shakespeare cu cea a lui Pinter şi David Edgar şi musicalul cu teatrul politic (e unul dintre fondatorii trupei Monstruous Regiment). „Cei care ies astăzi din şcolile de teatru ţin morţiş să joace în seriale de televiziune.

Eu am petrecut zece ani foarte fericiţi la Royal Shakespeare Company. Astăzi, ideea de a te ataşa şi de a rămâne pentru o perioadă mai lungă într-un teatru este ultimul lucru pe care şi-l doresc absolvenţii, în timp ce pentru mine aceasta a fost una dintre marile mele ambiţii”, spunea Allam într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite