A doua pătimire a lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Rebengiuc (Marele Inchizitor) şi Nikita Dembinski, într-o scenă din spectacol
Victor Rebengiuc (Marele Inchizitor) şi Nikita Dembinski, într-o scenă din spectacol

Spectacolul „Legenda Marelui Inchizitor“ va avea premiera mâine-seară la Teatrul Naţional din Bucureşti. Trei nume par a garanta succesul acestei puneri în scenă: Dostoievski, Radu Penciulescu şi Victor Rebengiuc.

Spectacolul este legat de capodopera „Fraţii Karamazov" a marelui scriitor clasic rus. Într-unul dintre capitole, Ivan îi povesteşte fratelui său mai mic, Alioşa, legenda întoarcerii pe pământ a lui Iisus, cândva, în secolul al XVI-lea.

Mulţimea îl primeşte în delir, acordându-i toată fervoarea credinţei. Îl însoţeşte peste tot, îi sărută picioarele, numai că, la un moment dat, Marele Inchizitor hotărăşte că situaţia este intolerabilă. Pune să fie arestat Iisus, pe care îl declară eretic.

În timpul nopţii el vine în celula celui arestat şi, cu cinism, îşi explică decizia. „De ce ai venit să ne deranjezi? Pentru că ai venit să ne deranjezi şi Tu ştii asta. Nu ştii ce se va întâmpla mâine? Nu ştiu cine eşti şi nici nu vreau să ştiu dacă eşti Tu sau numai aparenţa Ta, dar mâine Te voi condamna şi vei arde pe rug ca ultimul dintre eretici. Şi acest popor care astăzi Ţi-a sărutat picioarele, mâine, la primul meu gest, va alerga să arunce lemne în focul Tău", explică Marele Inchizitor.

O metaforă a autorităţii

Acest text al lui Dostoievski a făcut obiectul mai multor exegeze, din punct de vedere literar şi religios. Printre cei care îl menţionează în scrierile lor se numără şi celebrul filosof rus al religiei Nikolai Berdiaev. „Pentru mine", scrie el, „a avut întotdeauna o uriaşă însemnătate Legenda Marelui Inchizitor.

Am considerat că este o culme a creaţiei lui Dostoievski (...) «Marele Inchizitor» este un principiu universal, care îmbracă cele mai diverse forme, aparent total opuse - catolicismul şi religia autoritară în genere, comunismul şi statul totalitar".

O promisiune incitantă

În Franţa, textul lui Dostoievski l-a fascinat pe regizorul Patice Chéreau, care a şi interpretat rolul Marele Inchizitor. În 2006, el a apărut cu acest rol, la Bucureşti, într-un spectacol-lectură, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Radu Penciulescu, în timpul repetiţiilor la „Legenda Marelui Inchizitor“

Actuala montare de la Teatrul Naţional din Bucureşti este semnată de reputatul regizor Radu Penciulescu, căruia îi aparţine şi dramatizarea textului dostoievskian. Stabilit din 1973 în Suedia, Radu Penciulescu a lucrat, după 1990 în România, cu o singură excepţie, spectacolul-lectură „Celălalt Cioran", numai în regim de workshop.

Inegalabilul Victor Rebengiuc, în rolul „Marele Inchizitor", Nikita Dembinski şi Laurenţiu Lungu, care joacă alternativ rolul „Copilul", evoluează în decorul ce poartă marca lui Dragoş Buhagiar. Textul de la care porneşte spectacolul, creativitatea regizorului, talentul îndelung admirat al actorului principal şi somptuozitatea pe care o imprimă, de obicei, scenograful decorurilor şi costumelor sale promit un regal teatral.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite