Vă mai amintiţi de...Elvira Godeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elvira Godeanu
Elvira Godeanu

În 1953, regizorul Sică Alexandrescu realiza una dintre primele ecranizări ale celebrei piese a lui Caragiale – „O scrisoare pierdută”, o transpunere a unui spectacol de la Teatrul Naţional ce cunoscuse un mare succes la public.

Pelicula era imediat transmisă la televiziune. Alături de actori renumiţi ai scenei româneşti, printre care Radu Beligan, Grigore Vasiliu-Birlic şi Ion Finteşteanu, în film juca şi Elvira Godeanu, care realiza una dintre cele mai memorabile interpretări ale rolului Zoe Trahanache. Actriţa se afla deja la apogeul carierei sale şi era deopotrivă cunoscută şi apreciată pentru rolurile de pe scenă, cât şi pentru apariţiile pe ecran.

Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904, la Bucureşti. Şi-a petrecut adolescenţa în Târgu-Jiu. În 1921, s-a întors în Capitală pentru a se înscrie la Conservator, secţia artă dramatică, la clasa lui Constantin Nottara. A fost mai întâi angajată a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra şi apoi, din 1929, a Teatrului Naţional din Capitală.

A urmat o carieră bogată, în care actriţa a interpretat roluri în piese de referinţă ale dramaturgiei: „Moartea unui artist", de Horia Lovinescu, „Vizita bătrânei doamne", de Friedrich Dürrenmatt, „O scrisoare pierdută", de Ion Luca Caragiale, „Apus de soare", de Barbu Ştefănescu-Delavrancea, sau în filmele „Maiorul Mura" (1928, regia Ion Timuş), în care interpreta rolul Marianei Pătraşcu, „Povara" (1928, în regia lui Jean Mihail), în care juca rolul lui Mimi Predescu şi „Ciuleandra" (1930, în regia lui Martin Berger), în rolul Anitei.

Actriţa era astfel portretizată de criticul de teatru Natalia Stancu: „Sensibilă, inteligentă, dotată nu numai cu talent, ci şi cu intuiţie scenică, cu o mare putere de muncă, Elvira Godeanu nu a trebuit să deprindă niciodată virtuozitatea trucajelor şi alchimia iluziei".

Actriţa s-a stins la 3 septembrie 1991, la Bucureşti. În memoria ei, în 1993, a fost înfiinţat la Târgu Jiu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu", iar din ianuarie 1997 Fundaţia „Elvira Godeanu".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite