Vă mai amintiţi de: Ovid Densuşianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovid Densuşianu
Ovid Densuşianu

Filologul, lingvistul şi poetul român Ovid Densuşianu, fondatorul Institutului de Filologie şi Folclor din Bucureşti, cunoscut pentru studiile sale de la istoria limbii române, dar şi pentru poeziile simboliste, provenea dintr‑o familie de intelectuali, tatăl şi unchiul său fiind membri ai Academiei Române.

Aron, tatăl, era istoric literar, poet, folclorist şi profesor de limba latină şi limba română la Universitatea din Iaşi, iar Nicolae, unchiul, era istoric şi jurist.
Ovid Densuşianu s-a născut în 1873 în Făgăraş. A studiat la Facultatea de Litere din Iaşi sub îndrumarea profesorilor Alexandru Philippide şi A.D. Xenopol. După absolvire, a fost profesor la un liceu din Focşani, publicând, în acest timp, în revista „Critica Literară", editată, la vremea respectivă, de tatăl său. În perioada 1894-1896 şi‑a continuat studiile la École des Hautes Études din Paris şi, devenind interesat de textele medievale franceze, şi-a obţinut doctoratul cu un studiu filologic pe această temă.

La întoarcerea în ţară a fost numit titularul Catedrei de Filologie Romanică a Universităţii din Bucureşti, post pe care l-a ocupat din 1901 până la sfârşitul vieţii. În acelaşi an a devenit membru al Academiei Române, iar la Paris i-a fost publicat primul volum al operei „Histoire de la langue roumaine", al doilea apărând ulterior în 1932, iar al treilea în 1938. În 1913 a întemeiat la Bucureşti Institutul de Filologie şi Folclor şi, în cadrul acestei instituţii, a înfiinţat revista „Grai şi suflet" (1923). Două dintre cele mai importante studii ale sale au fost lucrarea „Graiul nostru" (1908), ce reuneşte 800 de texte dialectale culese din toate regiunile locuite de români, şi lucrarea de dialectologie „Graiul din Ţara Haţegului" (1915), rezultat al unei vaste cercetări etno-lingvistice întreprinse în ţinutul său de baştină. Ovid Densuşianu a continuat să desfăşoare o activitate academică susţinută la noi în ţară şi în Franţa, unde, din 1924, a devenit membru al Societăţii de Lingvistică de la Paris. S-a stins din viaţă la 8 iunie 1938.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite