Vă mai amintiţi de: Ion Iancovescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ctorul, regizorul şi directorul de teatru Ion Iancovescu, devenit celebru în prima jumătate a secolului XX, s-a născut la 20 decembrie 1889.

Pe lângă nenumăratele roluri interpretate pe scena de teatru, Iancovescu a jucat de asemenea în patru producţii cinematografice: „Parada Paramount" (1930), „Afacerea Protar" (1956, film realizat după un scenariu de Mihail Sebastian, în care actorul a jucat alături de Radu Beligan, Ion Finteşteanu şi Ion Lucian), „Două lozuri" (1957) şi „Faust XX" (1966, în regia lui Ion Popescu-Gopo).

„Două lozuri", cel mai cunoscut dintre cele patru filme, a fost scris de către Jean Georgescu, Gheorghe Naghi şi Aurel Miheles, fiind o adaptare a renumitei piese a lui Caragiale. Filmul a rămas unul extrem de popular în cinematografia românească datorită interpretării memorabile date de Grigore Vasiliu Birlic în rolul lui Lefter Popescu. Alături de Birlic şi de Iancovescu (ce interpreta rolul Flaşnetarului), în film mai jucau Dorina Done, Marcel Anghelescu şi Alexandru Giugaru.

De fapt, Ion Iancovescu fusese unul dintre cei ce îl descoperiseră pe Birlic. Renumitul actor de comedie a jucat, la începutul carierei sale, în piese puse în scenă chiar de către Iancovescu. Acesta din urmă fondase câteva dintre cele mai active teatre din Bucureşti, printre care Teatrul Mic (împreună cu actriţa Elvira Popescu) şi actualul Teatru de Comedie. Iancovescu mărturisea ulterior cu umor că dacă de rolurile sale nu-şi va mai aminti nimeni, măcar clădirile teatrelor fondate de el vor rămâne în picioare.

Unul dintre admiratorii lui Ion Iancovescu a fost chiar dramaturgul Eugen Ionescu, care i-a trimis actorului spre lectură piesa „Regele moare", dorindu-şi ca acesta să interpreteze rolul principal în prima punere în scenă a piesei. În timpul perioadei comuniste, Ion Iancovescu nu a fost agreat de către regim, fiind înlăturat de pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Actorul a murit în 1966 şi a fost repus în dreptul de actor al acestui teatru în anul 2009, la 120 de ani de la naşterea sa.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite