Vă mai amintiţi de...Fory Etterle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristofor Etterle, cunoscut şi sub numele de Fory Etterle, s-a născut la 24 mai 1908 la Ploieşti. 

A absolvit Liceul „I.L.Caragiale" din Ploieşti, după care a urmat cursurile Facultăţii de Drept  şi ale Conservatorului de artă dramatică din Bucureşti, promoţia 1929,  fiind elev al Luciei Sturdza Bulandra. A fost coleg de generaţie cu Lucia Demetrius, Mihai Popescu, Emil Botta şi Tanţi Cocea. A fondat împreună cu sora acesteia din urmă, Dina Cocea,  „Teatrul Nostru" în 1941, în subsolurile sălii „Comedia".

Printre altele, în cadrul acestei companii s-a jucat, în 1945, drama socială „Canalia", în distribuţie fiind Jules Cazaban, Lia Şahighian, George Calboreanu, Gheorghe Storin, Mărioara Voiculescu şi Lucia Sturdza Bulandra. Compania a cunoscut doar puţini ani de glorie, pentru că a dat faliment odată cu instaurarea regimului comunist, în 1949, după declanşarea naţionalizării companiilor de teatru.

Fory Etterle a interpretat partituri de mare dificultate, remarcându-se, în teatru, încă din 1956 prin rolul lui Richard al II-lea. A fost pasionat de teatrul radiofonic aflat atunci la începuturi. Primul demers în acest sens a fost la 15 februarie 1946 odată cu spectacolul „Acolo unde este crucea", de Eugene O'Neill. Cu Beata Fredanov, Emil Botta, Alexandru Demetriad şi George Manu în distribuţie, spectacolul era regizat de Marietta Sadova. Două săptămâni mai târziu, ascultătorii puteau auzi pe calea undelor piesa „Racheta spre Lună" de Clifford Odets, cu Clody Berthola, Radu Beligan, Mihai Popescu şi Fory Etterle, tot în regia Mariettei Sadova.

Actorul a fost căsătorit cu Marie-Jeanne Etterle.  Celebrul cuplu din epocă  Stroe şi Vasilache a avut ca bază de plecare recomandarea pe care Vasilache a avut-o de la Fory Etterle. 

La vârsta de 75 de ani, Fory Etterle s-a stins din viaţă la 16 septembrie 1983 în Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite