Vă mai amintiţi de: Anda Călugăreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anda Călugăreanu
Anda Călugăreanu

Poate vă aduceţi aminte de Anda Călugăreanu în deja clasicele cuplete muzicale alături de actorul Toma Caragiu, dintre care cel mai cunoscut rămâne „Călătorie muzicală”, sau de duetele realizate împreună cu actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele.

Sau de apariţiile sale în cadrul emisiunilor TV de varietăţi de la Televiziunea Română din anii '70-'80, din care au supravieţuit înregistrări ale unor piese celebre cum ar fi „N-am noroc", „Cheamă-mă" sau „Nu te supăra". Sau, dacă aţi avut puţin noroc, din reprezentaţiile în care a jucat pe scena Teatrului Mic.

Anda Călugăreanu s-a născut la 24 octombrie 1946 la Bucureşti, cu numele Anca Miranda Călugăreanu, pe care l-a schimbat ulterior, atunci când a început să urce pe scenă. A debutat în muzică în 1965, la vârsta de 18 ani, atunci când actorul Mircea Crişan a invitat-o să cânte alături de formaţia Sincron pe scena Sălii Palatului. Tânăra Anda nu primise educaţie muzicală. Crescuse, după divorţul părinţilor, alături de tatăl său, un ofiţer, care îi impusese o educaţie aspră şi o înscrisese la lecţii de balet. Mai târziu, după ce începuse deja o carieră de succes în muzică, va încerca de mai multe ori să intre la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, dar va reuşi abia în 1984.

Leopoldina Bălănuţă a invitat-o pe Anda Călugăreanu să recite alături de ea pe scena Teatrului Mic, iar în 1984, artista a jucat în muzicalul „Mitică Popescu", de Nicu Alifantis. Împreună cu actorii Dan Tufaru şi Florian Pittiş, Anda Călugăreanu a format un trio musical cu care a cântat mai mulţi ani la rând. A colaborat de asemenea cu Cenaclul Flacăra, compunând la chitară piese muzicale pe versuri scrise acolo. A participat la numeroase festivaluri de muzică şi a susţinut turnee în ţară şi străinătate. În 1987, i s-a editat un LP la Electrecord, cea mai semnificativă companie românească de înregistrări audio, album a cărui muzică a fost compusă de Nicu Alifantis. Anda Călugăreanu s-a stins la numai 46 de ani, în 1992, din cauza unei boli necruţătoare.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite