Vă mai amintiţi de...Maria Cebotari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Cebotari
Maria Cebotari

Celebra cântăreaţă de operă, actriţa de teatru şi film Maria Cebotari s-a născut la 10 februarie 1910, la Chişinău, într-o familie modestă.

Este îndemnată să se îndrepte spre studii de muzică de către preotul paroh. Studiază la Capela Metropolitană din Chişinău, condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul „Unirea" din acelaşi oraş (1924-1929).

Debutează pe scenă în ansamblul Corului Metropolitan, la vârsta de 14 ani, după care, un an mai târziu, cântă arii din „Tosca", de Giacomo Puccini şi „Aida", de Giuseppe Verdi. În 1927 şi 1928 participă la un turneu în Franţa cu o trupă de cântăreţe şi dansatoare, ocazie cu care studiază la Conservatorul din Paris, primind o bursă din partea statului român. Este angajată ca actriţă la Teatrul de Artă din Moscova dar, după ­scurtă vreme, pleacă să studieze la Berlin. Ca soprană, debutează în 1931, cu rolul „Mimi" din „Boema" de Puccini, la opera din Dresda, unde rămâne ca solistă până în 1943.

Ulterior, este angajată ca solistă permanentă a Operei de Stat din Viena, unde va cânta până la moarte.

Cele mai apreciate reprezentaţii ale sale au fost în opere de Mozart, obţinând un imens succes cu rolul contesei din „Nunta lui Figaro", la festivalul de la Salzburg. Celebrul Richard Strauss a scris special pentru Cebotari opera „Salomeea". Din partea presei a primit cronici favorabile. Criticii o numesc „o frumuseţe cu totul deosebită; vocea ei, ţinuta scenică nu au asemănare" şi anunţă magistral: „o nouă stea a apărut pe firmamentul operei mondiale".

Maria Cebotari a jucat de asemenea în opt filme, turnate în Germania sau Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soţul ei, Gustav Diessl.

A primit două distincţii importante de-a lungul vieţii. La numai 24 de ani, Germania şi Austria îi acordă cel mai înalt titlu onorific - „Kammersängerin". De asemenea, pentru meritele ei deosebite, statul român i-a acordat „Coroana României", în grad de Comandor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite