Vă mai amintiţi de...Elvira Popescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţă cu o carieră de excepţie, Elvira Popescu şi-a înscris numele în rândul celor mai fermecătoare slujitoare ale Thaliei din Franţa, ţara de adopţie în care a avut succes încă de la început. În România natală, în care a urcat pe scenă pentru prima dată la 16 ani, există azi, în cadrul Institutului Francez din Bucureşti,  doar un cinematograf care-i poartă numele.

Însă actriţa născută la Bucureşti în mai 1894 nu a rămas, de fapt, în prim-planul cinematografiei. Teatrul a fost cel care a consacrat-o şi i-a adus, la Paris, un succes fără egal, recunoaşterea unanimă a criticilor, preţuirea a mii de francezi şi a numeroase personalităţi, precum şi supranumele „Notre Dame de Théâtre". Înainte de plecarea în Franţa, tânăra artistă a cucerit şi publicul din România.

În adolescenţă, cunoscutul actor Ion Nicolescu a îndemnat-o să aleagă sceana şi a pregătit-o pentru o asemenea carieră. Elvira Popescu a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti şi a debutat la Naţional, la 16 ani, când a înlocuit o actriţă bolnavă. Au urmat imediat multe roluri şi, la numai 25 de ani, a devenit director artistic al Teatrului Excelsior, dar a continuat să joace mult. Câţiva ani mai târziu, a înfiinţat Teatru Mic.

Plecarea în Franţa i s-a datorat dramaturgului şi omului de teatru francez Louis Verneiul, care a descoperit în ea o artistă inimitabilă. Aceasta a plecat în Oraşul Luminilor pentru a o interpreta pe Sonia din „Verişoara din Varşovia", piesă scrisă special pentru ea de dramaturgul amintit. Spectacolul, care avut peste o mie de reprezentaţii şi în care tânăra româncă, stâlcind adorabil franceza, a strălucit, a fost începutul unei poveşti de dragoste interminabile cu teatrul parizian, care i s-a aşezat la picioare.

Vedetă a spectacolelor bulevardiere, Elvira Popescu a jucat multe roluri. A fost distribuită şi în numeroase filme, chiar alături de Alain Delon şi de Claudia Cardinale, dar pe ecran, susţin specialiştii, n-a strălucit niciodată ca pe scenă. A fost numită director al Théâtre de Paris şi al Theatre de Marigny.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite