Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Car cu boi, de Teodor Aman",  aşa era titrată imaginea de deschidere a primei pagini din nr. 2 al suplimentului „Adevărul literar şi artistic" din 5 decembrie 1920, după care urma fotoexplicaţia: „Teodor Aman este unul dintre primii pictori mari ai României, s'ar putea zice pionerul artei picturale la noi.

Gravura pe care o reproducem aci şi care face parte din genul aqua-forte, pe care el l-a cultivat cu multă dragoste, dă o idee exactă a artei lui Aman. E o considerare idilică a naturei, o poetizare a ei, căreia naturalismul, cum ne-am obicinuit noi cu dânsul îi este strein.

Dacă e îngăduită o comparaţie, am spune că din gravura de mai sus se degajează o poezie senină asemănătoare aceleia a Pastelurilor lui Alexandri, cu care Aman are de altfel multe afinităţi". Theodor Aman  (20 martie 1831 - 19 august 1891) a fost întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase de la Iaşi şi Bucureşti. Influenţat de maeştrii Renaşterii italiene, pictorul s-a inspirat din viaţa muscelenilor lăsând mai multe pânze cu peisaje din Câmpulung-Muscel şi împrejurimi, printre care şi „Car cu boi". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite