Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1910, Nicolae Iorga cumpăra o casă la Vălenii de Munte ce avea să devină reşedinţa sa şi locul de desfăşurare al unor acţiuni culturale ce purtau semnătura lui.

Transformată astăzi în Casa Memorială Nicolae Iorga, această reşedinţă este deschisă vizitelor publicului. În oraşul din judeţul Prahova atestat încă din 1431, istoricul a înfiinţat în 1908 Universitatea Populară de Vară, ce funcţionează şi în prezent. Iată ce scria istoricul despre oraşul care îi devenise atât de drag:

„Şi ce frumoasă era aici iarna, cu sărutul soarelui clar pe gheaţă, cu pitorescele cortegii ale irozilor mergând foarte serioşi, ca în Botoşanii mei, din casă în casă. Era aici o pace, o bună înţelegere românească, o ceremonie întârziată, fără nici un amestec de populaţie străină. Era ceva de creat în acest colţ de lume pustie". Tot în Vălenii de Munte a locuit şi Nicolae Tonitza între anii 1921-1924, pictând o serie de tablouri ce descriu peisaje din zonă, cum ar fi, spre exemplu, lucrarea „Grădină din Văleni". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite